FNV

Wijziging WAO-plan kabinet 'boterzachte toezegging' De belofte van premier Balkenende dat WAO'ers onder de 45 niet zomaar in de bijstand komen heeft de FNV niet gerustgesteld. Dat meldt vandaag het FNV e-Magazine
Bestuurder Jongerius van de FNV noemt de 'draai van het CDA' om die groep een beetje te ontzien een 'boterzachte toezegging'.

Volgens het Hoofdlijnenakkoord van CDA, VVD en D66 wordt de toelating tot de WAO verscherpt. Vervolgens worden ook alle huidige WAO'ers tot 45 jaar volgens de nieuwe, strengere normen herkeurd.

De FNV wijst erop dat het optuigen van een nieuwe, strakkere WAO gepaard moet gaan met ander gedrag van zowel werknemers als werkgevers. Wie in de nieuwe situatie niet arbeidsongeschikt wordt verklaard, kan dan altijd nog in dienst blijven bij de eigen werkgever.

Maar voor de oude gevallen is zo'n band met de werkgever er meestal niet meer. Als zij geen baan vinden, wacht hen de glijbaan naar de - verkorte - WW en vervolgens bijstand.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. Verder in dit nummer: koopkrachtplaatjes nog onduidelijk; slapen wordt werktijd; en de peiling: waar moeten FNV-acties zich vooral op richten: verslechtering van WW en WAO, hogere ziektekosten, of het opdrijven van de jeugdwerkloosheid?

21 mei 2003
FNV e-Magazine 21 mei 2003.htm