Provincie Limburg

Provincie betrekt Sittard-Geleen bij Grotestedenbeleid (121) Provinciale GSB-subsidie van 2.720.000,-

GS hebben besloten Sittard-Geleen ruim 2.720.000,- toe te kennen voor de aanpak van zes projecten binnen de gemeente. Deze investeringssubsidie ontvangt de gemeente voor de uitvoering van het Grotestedenbeleid (GSB). GS verlenen aan de gemeente Sittard-Geleen de status van GSB-gemeente binnen het provinciaal Grotestedenbeleid ondanks het feit dat de status van Rijks-GSB-gemeente tot op heden uitblijft. Sittard-Geleen is nu de op één na grootste gemeente in Limburg. De GSB-gelden komen bovenop de extra inspannings-verplichting van de Provincie waarvoor Sittard-Geleen na de herindeling ruim 5,8 miljoen heeft ontvangen.

De investeringssubsidie die de gemeente ontvangt wordt ingezet voor projecten binnen de aandachtsgebieden 'Groen en Landschap', 'Mobiliteit en Economie' en 'Leefbaarheid en de versterking van het sociale profiel'. Er is gekozen voor een pragmatische invulling van de grootstedelijke speerpunten omdat in de relatief korte tijd van de huidige coalitieperiode de beschikbare impulsgelden besteed moeten worden. Het zijn praktisch uitvoerbare projecten die aansluiten bij de gemeentelijke Stadvisie 2012 en passen binnen het provinciaal beleid zoals vastgelegd in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL).

Landschapspark de Graven (LDG)
Voor de uitvoering van Landschapspark de Graven heeft de gemeente samen met de gemeente Schinnen een stichting in het leven geroepen. Deze stichting ontwikkelt projecten voor natuur, landschap en bos én recreatie en landbouw. Het impulsbedrag bedraagt 422.700,-.


1e fase Hof van Limburg
In de ontwikkelingsvisie Landschapspark de Graven is o.a. opgenomen de sanering van het rioolsysteem van de wijk Lindenheuvel. Voor het realiseren van de 1e fase van de Hof van Limburg ontvangt de gemeente een bijdrage van 900.000,-.

Rijkswegboulevard
De Rijkswegboulevard is een belangrijk verbindend onderdeel van de binnenstedelijke ontwikkeling van Sittard-Geleen. De meest realistische en kansrijke oplossing voorziet in het omvormen van de Rijksweg tot autoluwe boulevard met prioriteit voor fietsers en openbaar vervoer. Dit in combinatie met de aanleg van een westelijke randweg in Geleen. Vanuit de GSB-gelden is 450.000,- beschikbaar onder voorwaarde dat Provinciale Staten instemmen met het nog te presenteren totaalplan van de gemeente.

Herstructurering Stadbroek
Voor de herstructurering van de wijk Stadbroek is een uitgebreide integrale aanpak uitgewerkt. Zo is er een stedenbouwkundige visie ontwikkeld (sloop en nieuwbouw, bodemsanering, enzovoort) en krijgt het sociale aspect van de wijk bijzondere aandacht (zorg en activering nieuwe woonomgeving). De subsidietoekenning bedraagt 450.000,-.

Cultuurcluster Geleen
Het Cultuurcluster Geleen is een integraal project waarbij 'de Hanenhof' wordt aangepast en woningbouw plaatsvindt. Deze cultuurcluster wordt ingepast in het centrumplan Geleen dat past binnen de stedenbouwkundige visie die hiervoor is uitgewerkt. De subsidie bedraagt 400.000,-.

Zorghotel Balans
Inspelend op de toenemende vergrijzing in de regio wil een woningstichting in samenwerking met een zorgconcern tussen de 'Baenje en de Baenjehof in Sittard 17 zorgappartementen en dagverzorging realiseren. Uitgangspunt daarbij is dat de appartementen een huurtarief krijgen dat past binnen de sociale woningbouwsector. De GSB-bijdrage bedraagt 100.000,-.
21-5-2003 12:32