Provincie Limburg

Grensoverschrijdende natuur en recreatie Onderbanken (120) Provinciale subsidie Grotestedenbeleid Roode Beek/Rodebach

Gedeputeerde Staten (GS) stellen via Parkstad Limburg een subsidie van ruim 800.000,- beschikbaar voor het grensoverschrijdende project 'Natuur- en recreatiegebied Roode Beek / Rodebach Onderbanken-Gangelt'. Na realisatie van het project ontstaat er een beheerd natuurpark van 750 ha dat vrij toegankelijk wordt voor recreatie. Het gebied wordt verbeterd of opnieuw aangelegd voor bedreigde dier- en zeldzame plantensoorten.

Het grensoverschrijdende natuur- en recreatiegebied Roode Beek/Rodebach wordt in de gemeenten Onderbanken en Gangelt gerealiseerd. Het project past binnen de doelstellingen van de Provincie en de regio voor wat betreft het ontwikkelen van natuur, landschap en platteland. De Stuurgroep Interreg EMR IIIA van de Euregio Maas-Rijn draagt 497.500,- bij aan het project. Interreg IIIA is een programma van de Europese Commissie dat de euregionale samenwerking bevordert. De totale kosten van het project Roode Beek/Rodebach bedragen ruim 7 miljoen.

Roode Beek/Rodebach
Het project richt zich op de grensoverschrijdende Ecologische Hoofdstructuur en de natuurlijke herinrichting van beken. Zo ontstaat er een gebied van 750 ha dat het grootste aaneengesloten grensoverschrijdend natuurgebied van Limburg wordt. Het beheerd natuurpark omvat het dal van de Roode Beek en Russcherbeek én bos- en natuurgebieden van de Schinveldse bossen en grote delen van het Gangelter Bruch en Rodebach op Duits grondgebied. In het beekdal neemt de ruimte voor water aanzienlijk toe waardoor er weer een 'doorstroommoeras' ontstaat dat hier van oorsprong heeft gelegen.

Recreatie
Vlakbij de sterk verstedelijkte regio Brunssum/Heerlen/Kerkrade ontstaat zogenaamde 'Mensgerichte Natuur' die toegankelijk gemaakt wordt voor recreatie. Overlast door recreatief gemotoriseerd verkeer wordt verminderd door het afsluiten van wegen voor gemotoriseerd verkeer. De aanleg van parkeerplaatsen moet de recreant uitnodigen voor wandelingen in het natuurgebied.

Flora en Fauna
De leefgebieden voor bedreigde diersoorten worden sterk vergroot, verbeterd of nieuw aangelegd. Hierdoor wordt het mogelijk dat bijvoorbeeld de Bever, Kwartelkoning, IJsvogel, Nachtegaal, Blauwborst, Beekoeverlibel, Kam- en Alpenwatersalamander en de Hazelworm kunnen terugkeren of blijven voortbestaan in het gebied. Dat geldt ook voor zeldzame plantensoorten als Bosdroogbloem, Fraai Hertshooi en Zomerfijnstraal.

Grotestedenbeleid
De Provincie Limburg en Regio Parkstad Limburg hebben in een Bestuurs-overeenkomst Grotestedenbeleid (GSB) afspraken gemaakt over intensieve samenwerking op het gebied van economie, leefomgeving en zorg. Beide overheden zijn er van overtuigd dat deze krachtenbundeling de regio versterkt.
21-5-2003 12:31