WISSENRAET & VAN SPAENDONCK


UWV juicht te vroeg
Australië ziet af van no cure no pay

Op basis van de huidige aanbesteding zijn nog geen uitspraken te doen over de effecten van de afgesloten reïntegratiecontracten. Borea heeft reeds gewaarschuwd voor de negatieve consequenties van no cure no pay contracten; er zal afroming plaatsvinden en er wordt minder in scholing geïnvesteerd.

Het UWV sluit voor 60% van haar trajecten een contract af op basis van no cure no pay. Resultaatfinanciering wordt door de Brancheorganisatie Borea onderschreven, maar no cure no pay zal tot negatieve effecten in de reïntegratiemarkt leiden:
Het risico van afroming: alleen de relatief makkelijk bemiddelbare worden in traject genomen, bij die cliënten is immers de kans het grootst dat zij weer aan de slag komen. Andere cliënten zullen daarvan de dupe worden.
Bovendien zal minder scholing worden ingezet: dit gaat ten koste van duurzame plaatsingen (minimaal 6 maanden aan het werk). In de huidige arbeidsmarkt kan scholing net dat extra bieden om weer aan de slag te komen.

Het UWV juicht dan ook te vroeg vindt branche organisatie Borea. Ook in Australië is met deze vorm van aanbesteding geëxperimenteerd. Daar ziet men om dezelfde reden juist af van no cure no pay maar wordt gewerkt met no cure less pay contracten: inspanningen worden vergoed om afroming te voorkomen. Men werkt daar met een systeem, dat naarmate de werkloosheidsduur oploopt er meer inspanningen gevraagd worden bij de start van een traject. Bovendien heeft de Australische opdrachtgever voor scholing een aparte voorziening getroffen: er werd daar te weinig geïnvesteerd in scholing, waardoor minder duurzame plaatsingen werden behaald.

Met no cure less pay contracten wordt in Nederland nu ook al ervaring opgedaan. De tot vorig jaar afgesloten contracten waren op basis van no cure less pay en de resultaten zijn positief. Zo blijkt uit de door het UWV gepubliceerde cijfers. Nu reeds is 32 % van de opgestarte reïntegratietrajecten geslaagd; 21.000 mensen zijn weer aan het werk geholpen. De doelstelling om 35% uiteindelijk naar een baan te helpen wordt dan ook zeker behaald.