Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Noordwijkerhout, 21 mei 2003

Door betere diabetesbehandeling sinds 1991:
34 procent minder voetamputaties!

Sinds 1991 is in Nederland het aantal mensen met diabetes mellitus dat één of meer amputaties van een teen, voet of onderbeen moet ondergaan, gedaald met 34 procent! Dit is vooral te danken aan goed functionerende "voetenpoliklinieken" en de inzet van veel meer podotherapeuten. Het aantal mensen met diabetes dat een amputatie ondergaat, daalde van 55 per 10.000 patiënten in 1991 naar 36 per 10.000 in het jaar 2000. Het aantal amputaties als gevolg van diabetes blijft overigens min of meer constant (zo'n 1.700 personen per jaar, samen 2.500 amputaties), terwijl het totale aantal mensen met diabetes flink is gestegen, van 300.000 in 1991 tot 460.000 in het jaar 2000.

Deze cijfers worden op donderdag 22 mei bekend gemaakt door dr. William van Houtum (Leids Universitair Medisch Centrum) op het vierde International Symposium on the Diabetic Foot, dat plaatsvindt op 22, 23 en 24 mei 2003 in Noordwijkerhout. Het is het grootste wereldcongres over de diabetische voet, dat vanaf 1991 iedere vier jaar in Nederland wordt georganiseerd. Dit jaar zijn er 670 deelnemers uit 57 landen.

De voet is één van de bedreigde lichaamsdelen van mensen met diabetes (suikerziekte): één op de vier krijgt vroeg of laat te maken met al dan niet ernstige voetproblemen, waardoor soms amputatie noodzakelijk is. De voetenzorg in Nederland is de laatste jaren sterk verbeterd, vindt Van Houtum: "Het aantal voetenpoliklinieken, waar wordt samengewerkt door multidisciplinaire behandelteams, is in vijf jaar tijd ruim verdubbeld: van twintig in 1995 tot 42 in 2000. In diezelfde periode is ook het aantal in ziekenhuizen werkzame podotherapeuten verdubbeld: van 39 in 1995 tot 76 in 2000."

Voetproblemen

De voetproblemen bij mensen met diabetes ontstaan door bloedvatafwijkingen (angiopathie), zenuwafwijkingen (neuropathie) of door een combinatie van beide. Wegens gevoelloosheid in de voeten worden beginnende wondjes niet opgemerkt, zodat er gemakkelijk ontstekingen kunnen ontstaan. Deze genezen moeilijk, doordat ook de doorbloeding in de capillaire vaten van de voet te wensen overlaat. Het is dus voor mensen met diabetes uiterst belangrijk dat zij goede aandacht aan hun voeten schenken (preventie!).

De eerste Nederlandse voetenpolikliniek startte in 1987 in het Spaarne Ziekenhuis te Heemstede op initiatief van internist dr. Karel Bakker. Belangrijkste doelstelling was beginnende voetafwijkingen bij mensen met diabetes tijdig te ontdekken en te behandelen. Bakker merkte al gauw dat de gemiddelde opnameduur in zijn ziekenhuis van diabetespatiënten met voetcomplicaties daalde van 48 dagen tot 29 dagen per opname. Het aantal amputaties ging dankzij de intensieve zorg met ruim veertig procent omlaag.

Voetenpolikliniek

In een voetenpolikliniek is een adequate en multidisciplinaire aanpak mogelijk: de centrale persoon van de voetenpolikliniek is de podotherapeut, die in teamverband samenwerkt met de internist, de (vaat)chirurg en/of orthopedisch chirurg, de diabetesverpleegkundige, de revalidatie-arts en een gespecialiseerde schoenmaker. De podotherapeut behandelt wondjes aan de voeten, ingegroeide nagels, standafwijkingen van tenen, klachten als gevolg van overbelasting e.d. De podotherapeut besteedt veel aandacht aan voorlichting en preventie, geeft schoenadviezen en wijst op het grote belang van goede voetverzorging en hygiëne. De podotherapeut maakt ook veel hulpmiddelen die individueel worden aangemeten om voetklachten te behandelen.

Volgens Bakker is het grote voordeel van een goede voetenpolikliniek dat deze gemakkelijk voor iedereen toegankelijk is. Doordat de verschillende medewerkers van het voetenteam periodiek bij elkaar komen, is er ook sprake van eenheid in beleid.


* Meer informatie over het 4th International Symposium on the Diabetic Foot is te vinden
op www.diabeticfoot.nl, onder "program update".

* Inlichtingen worden verstrekt door

- dr. K. Bakker (congresvoorzitter), telefoon (06) 23622937;
- dr. W.H. van Houtum (congressecretaris), telefoon (06) 13191240;
- prof.dr. J.A. Rauwerda (congrespenningmeester), telefoon (06) 18181610.

*** einde persbericht ***