IWI

Beoordeling succes invoering SUWI na één jaar nog niet mogelijk

De uitvoeringsinstellingen en gemeenten werken nog aan het realiseren van de doelstellingen van de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI). Een jaar is te kort om vast te stellen of de invoering van deze wet is geslaagd. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Jaarverslag 2002 van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI). In het jaarverslag biedt de inspectie inzicht in de voortgang van de SUWI-operatie en brengt ook de risico's onder de aandacht die het succes ervan bedreigen. Voorts verantwoordt de inspectie zich in het jaarverslag over haar eigen taakvervulling.

SUWI
De invoering van de Wet SUWI in 2002 moet leiden tot betere resultaten in de uitvoering van de sociale zekerheid. De wijzigingen voor met name het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI) als nieuwe organisaties en in mindere mate voor de gemeenten zijn ingrijpend. Met de nieuwe structuur wil de wetgever bereiken dat uitvoeringsinstanties zich vooral richten op het behoud van werk en op de terugkeer van mensen naar de arbeidsmarkt (werk boven uitkering). Daarnaast vindt de wetgever dat uitvoeringsorganisaties moeten streven naar minder hoge kosten en meer klantgerichtheid. Samenwerking tussen de verschillende partners is belangrijk om burgers goed van dienst te kunnen zijn. Dit verloopt nog niet overal even goed. Toepassing van ICT is belangrijk voor de uitvoering van de sociale zekerheidswetten opdat de ketenpartners informatie over uitkeringsgerechtigden kunnen uitwisselen en maar één keer hoeven te verzamelen. In 2002 is de ontwikkeling van en de aansluiting op ICT-systemen van de ketenpartners vertraagd.

Werknemersverzekeringen
Ondanks de omvangrijke taak die UWV heeft door de invoering van SUWI, is er continuïteit gebleven in de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Handhaven van de kwaliteit is een hoge doelstelling gebleken. De rechtmatigheid van de meeste wetten en de kwa-liteit van het medisch en arbeidskundig handelen zijn in meer of mindere mate verslechterd. UWV heeft 2002 wel gebruikt om achterstanden in bijvoorbeeld de keuringen van de WAO terug te dringen.
CWI heeft als nieuwe organisatie in 2002 te maken gehad met aanloopproblemen omdat bijvoorbeeld de medewerkers afkomstig van onder meer Arbeidsvoorziening nog niet voldoende toegerust waren op hun nieuwe taken. Daarnaast sloot de ICT-infrastructuur onvoldoende aan bij de behoefte van CWI.
Hierdoor heeft CWI veel menskracht gezet op de uitkeringsintake en is ze niet voldoende toegekomen aan de doelstelling werk boven uitkering.

Volksverzekeringen
De invoering van de Wet SUWI heeft weinig invloed gehad op de SVB, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de volksverzekeringen. De onrechtmatigheid is in haar totaliteit ruim binnen de wettelijke norm van één procent gebleven.

Sociale voorzieningen
De gemeenten hebben in mindere mate te maken gehad met de veranderingen van SUWI. Omdat de gemeenten hun
verantwoordingsinformatie over 2002 pas in september zullen opleveren, heeft IWI met name naar 2001 en de jaren daarvoor gekeken. Het blijkt dat één op de drie gemeenten de rechtmatigheid van de uitvoering van met name de Algemene bijstandswet in 1998 tot en met 2000 niet voldoende op orde hadden. De groep gemeenten waarbij hiervan sprake is, wisselt overigens jaarlijks van samenstelling. Voor 2001 ziet de inspectie hierin geen verbetering optreden. De opsporing van fraude, vooral bij een aantal grotere gemeenten, verloopt traag, waardoor de gemiddelde fraudebedragen en uitkeringen die nog teruggevorderd moeten worden, onnodig hoog oplopen.

Toezicht
Als nieuwe toezichthouder heeft de inspectie in 2002 haar positie bepaald en een eigen identiteit ontwikkeld. Ook voor de inspectie geldt dat een jaar te kort is om de balans op te maken. De inspectie onderzoekt de kwaliteit van de uitvoering van de sociale zekerheid en verzamelt hiertoe informatie over de manier waarop de uitvoeringsinstanties georganiseerd zijn en over de prestaties van de uitvoering. De resultaten van dit onderzoek hebben in 2002 hun weerslag gekregen in 29 openbare rapporten.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Geeske Wildeman (tel.
079-329 18 93 of 06-109 171 34). 'Het Jaarverslag 2002' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 079-329 17 63. Het jaarverslag en persbericht zijn ook te lezen op en te downloaden van www.iwiweb.nl.

21 mei 03 14:02