Provincie Drenthe

Gezamenlijk persbericht van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen
Overheden kiezen voor meer betrokkenheid in OV

Assen, 21 mei 2003
Persberichtnummer 03-079



De provincies Groningen, Drenthe en de gemeente Groningen hebben samen het Programma van Eisen voor het openbaar vervoer in de twee provincies vastgesteld. In dit programma zijn de uitgangspunten opgenomen, die in de komende jaren gaan gelden voor het openbaar vervoer in stad en regio. Het Programma van Eisen is het document waarmee de aanbesteding wordt gestart. De drie overheden hebben daarin ook de kwaliteitseisen voor het OV vastgelegd. Zo zijn bijvoorbeeld strengere eisen gesteld aan de leeftijd / ouderdom van bussen. Nieuw is dat de overheden de verantwoordelijkheid voor de ontwikkelfunctie overnemen van de vervoerder. Aanpassingen in de dienstregeling, hoe vaak bussen rijden, waar haltes komen etc. worden geregeld door de overheden. Aan het einde van dit jaar wordt bekend wie de vervoerder wordt voor deze regio.

De aanbesteding moet leiden tot een nieuwe concessie, die in de plaats komt van twee huidige concessies: een van de provincie Drenthe en de concessie van de provincie Groningen en gemeente Groningen. De drie partijen kiezen voor een gezamenlijke aanbesteding, omdat er in het gebied Groningen-Assen een sterke ruimtelijke en vervoerkundige samenhang is.

De overheden verwachten met deze concessie een aantal voordelen te behalen. Gestreefd wordt de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Zo is de gemiddelde leeftijd van bussen, vastgesteld op 7,5 jaar, een flinke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Nieuwere bussen zijn beter voor het milieu en beschikken over het algemeen over meer comfort, zoals een lagevloerinstap.

OV-bureau
Het programma van eisen is samen met de nota reacties en commentaar definitief vastgesteld. Voorafgaand is er een inspraaktraject geweest dat heeft geleid tot een aantal wijzigingen in het Programma van Eisen. De duur van de concessie bedraagt 3,5 jaar, met een optie voor een verlenging van 2 jaar. Het contract loopt van 1 juni 2004 tot 15 december 2007. De overheden willen die periode gebruiken om een OV-bureau te beginnen. Dat bureau neemt een aantal taken van de vervoerder over en zal zich ook bezig gaan houden met het vernieuwen en verbeteren van het OV in de regio, de zogenoemde ontwikkelfunctie. Dit biedt een belangrijk voordeel: meer mogelijkheden om het openbaar vervoer gezamenlijk te sturen. Omdat de overheden meer bepalen, dragen zij ook de verantwoordelijkheid voor de opbrengsten van de kaartverkoop.
Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor het Consumentenplatform. Dit platform, dat bestaat uit diverse maatschappelijke organisaties, brengt met regelmaat advies uit over voorgestelde wijzigingen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl