CONNEXXION

Herstel bij Connexxion

Connexxion is in 2002 de weg van herstel ingeslagen. Na jaren van dalende bedrijfsresultaten werd in 2002 een duidelijke verbetering van het bedrijfsresultaat bereikt. Belangrijker nog is dat de concurrentiekracht van de onderneming op de geliberaliseerde markt voor personenvervoer naar de toekomst toe structureel werd versterkt. Hiertoe is een groot aantal maatregelen doorgevoerd met aanzienlijk eenmalige kosten. Als gevolg daarvan was het netto resultaat over 2002, hoewel aanzienlijk beter dan 2001, nog steeds licht negatief.

Omzet/resultaten/investeringen
De geconsolideerde netto omzet steeg in 2002 met 3,9% tot e. 945.3 miljoen (2001: e. 910 miljoen). De omzet in het openbaar vervoer bleef stabiel, groeide sterk in het taxi- en toervervoer en daalde licht bij Techno Service Nederland (Handel en Techniek). Het bedrijfsresultaat verdrievoudigde tot
e. 20.3 miljoen (2001: e. 6.6 miljoen). Kosten gemoeid met de herstructurering van de onderneming werden als buitengewone lasten opgenomen, waardoor het netto resultaat uitkwam op e. 5.8 miljoen negatief (2001: e. 20.2 miljoen negatief).
In 2002 investeerde Connexxion een bedrag van e. 51.1 miljoen, met name in 'rollend' materieel. In totaal werden 149 bussen en 979 taxibussen in gebruik genomen of besteld in 2002. Tevens werden in het verslagjaar 3 nieuwe draagvleugelboten in gebruik genomen voor de openbaar vervoerdiensten over water. Onlangs is een aanvullende bestelling geplaatst voor 216 bussen, 283 taxi's en 1252 taxibusjes. Deze materieelbestelling wordt in 2003 afgeleverd.

Ontwikkelingen

Openbaar vervoer:
het jaar 2002 stond in het teken van het versterken van de concurrentiekracht met het oog op de steeds fellere concurrentieslag om de aanbestede concessies. Connexxion heeft meegedaan aan vijf aanbestedingen in het huidige Connexxion gebied, waarvan er drie werden gewonnen. Als gevolg van het concessieverlies gingen 355 chauffeurs en 13 indirecte medewerkers over naar een nieuwe werkgever en werden er 32 banen elders in de organisatie geschrapt. In 2003 en 2004 zal 40-50% van de omzet openbaar vervoer middels aanbestedingen op de markt komen. Gezien de relatieve omvang van de openbaar vervoersactiviteiten binnen Connexxion zal de uitkomst van die aanbestedingen van groot belang zijn voor de totale onderneming. De komst van de OV chipkaart wordt door Connexxion als zeer wenselijk gezien. Als één van de initiatiefnemers van Trans Link Systems participeert Connexxion intensief in deze belangrijke ontwikkeling voor het openbaar vervoer in Nederland. Een proef met deze nieuwe kaart zal door Connexxion worden uitgevoerd vanaf mei 2004. Het OV-bedrijf Hermes, waarin Connexxion een meerderheidsbelang heeft, behaalde bevredigende resultaten ondanks een gedaalde omzet als gevolg van afstoting van activiteiten en het verlies van twee kleine concessies.

Taxi Services:
Connexxion realiseerde een forse omzetstijging (21%) in een zeer competitieve markt. In 2002 is hard gewerkt aan het verder stroomlijnen van de organisatie. In het kader van het streven naar eenduidige bedrijfsvoering is de managementinformatie geüniformeerd, het aantal juridische entiteiten in deze divisie sterk teruggebracht en de vloot en de voertuigapparatuur gestandaardiseerd.

Tours & Water:
De concurrentie op deze markt is groot, hetgeen leidt tot druk op de marges. Belangrijke ontwikkeling in deze divisie is het steeds meer verwerven van opdrachten voor de organisatie, coördinatie en uitvoering van het vervoer bij grootschalige evenementen. Deze succesvolle activiteit levert een groeiende bijdrage aan de verbetering van de bezettingsgraad van het materieel, de kritische succesfactor in deze seizoensgevoelige bedrijfstak.

Techno Service Nederland:
de activiteiten van TSN op het gebied van onderhoud vertoonden een lichte daling, die echter ruimschoots goed werden gemaakt door een groei van de omzet in schadeherstel en carrosseriewerk. De activiteiten op het gebied van rechtstreekse levering van onderdelen en adviezen groeiden sterk, terwijl de verkoop van bedrijfswagens als gevolg van overcapaciteit in de markt tegenviel.

Vooruitzichten
De groepsdirectie van Connexxion spreekt de verwachting uit dat de sterke verbetering van het bedrijfsresultaat in 2002 zich in het lopende jaar zal voortzetten. Dit zal de basis leggen voor een duidelijk positief netto resultaat over 2003 bij een globaal gelijkblijvende omzet.

Het jaarverslag 2002 van Connexxion is als pdf-bestand te downloaden op www.connexxion.nl (kijk in het snelmenu op de homepage).


---
/