Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Jaarverslag Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG) over 2002

21-05-2003

Hierbij bied ik u het jaarverslag aan van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG) over 2002. Als onafhankelijk toezichthoudend orgaan binnen het Ministerie van Defensie is het de taak van de IMG om op de kwaliteit van de militaire gezondheidszorg toe te zien. De IMG heeft een functionele relatie met de Inspectie voor de Gezondheidszorg van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid.

De Inspectie Militaire Gezondheidszorg toetst de kwaliteit van de zorg door algemeen toezicht, thematische toezicht, onderzoek naar meldingen van incidenten en onderzoek naar klachten. De basis voor dit jaarverslag vormen 18 inspectiebezoeken bij instellingen van militaire gezondheidszorg, een verkennend onderzoek naar de uitvoering van de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG), 13 meldingen van incidenten en 35 klachten. Het jaarverslag van de IMG wordt aan alle instellingen van militaire gezondheidszorg ter beschikking gesteld met de opdracht de verbeterpunten ter hand te nemen, voor zover dat al niet is gebeurd. Het is overigens goed te constateren dat over het algemeen de militaire gezondheidszorg de toets der kritiek kan doorstaan.

In het jaarverslag over 2002 wordt bijzondere aandacht gevraagd voor de uitvoering van de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG), de geneesmiddelenvoorziening, de inzet van geneeskundige transportmiddelen en de toepassing van het keuringsreglement. Deze onderwerpen, evenals de genoemde klachten en meldingen van incidenten, krijgen thans binnen de Defensieorganisatie de gevraagde (additionele) aandacht. De werkzaamheden van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg zijn van grote betekenis voor het streven van Defensie de kwaliteit van de militaire gezondheidszorg continu te verbeteren.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws