Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken Directie Coördinatie en Werkgelegenheid Emancipatiebeleid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 49 2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk DCE/03/28398

Onderwerp Datum Inventarisatie emancipatiewebsites 21 mei 2003

./. Met deze brief informeer ik u over de inventarisatie van waardevolle emancipatiewebsites in Nederland. Bij de behandeling van de beleidsbrief Emancipatie en Familiezaken 2003 in de Tweede Kamer op 4 december jl. heb ik toegezegd een inventarisatie te laten maken van waardevolle emancipatiewebsites op Internet en te laten nagaan in hoeverre deze kunnen worden ingepast in de eigen e-portal EmancipatieWeb. Daartoe heeft de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met United Knowledge Ideegeneratie BV uit Amsterdam een verkenning uitgevoerd naar op Internet aanwezige emancipatiewebsites.

Het EmancipatieWeb, zoals verwoord in de bovengenoemde beleidsbrief, is ontstaan vanuit een aantal invalshoeken: 1. vanuit het kabinetsstandpunt Gender Mainstreaming (2001) waarin de behoefte aan digitale instrumenten werd verwoord; 2. vanuit de behoefte bij maatschappelijke organisaties aan duidelijke informatie vanuit de rijksoverheid over haar emancipatiebeleid en ­activiteiten en 3. vanuit de behoefte vanuit de overheid om haar beleid transparant en interactief te maken. Ik zie het als plicht van de overheid om onafhan- kelijk van externe (belangen)groepen informatie beschikbaar te stellen over haar emancipa- tiebeleid en ­activiteiten, mede ter ondersteuning van de emancipatiestrategie langs twee sporen: aanjagen/vernieuwen en gender mainstreaming. Tevens is het EmancipatieWeb bedoeld om een impuls te geven aan de aanwezigheid van emancipatie op Internet.

In deze notitie wordt ingegaan op de achtergrond van het EmancipatieWeb, de inventarisatie van de emancipatiewebsites op Internet en op welke wijze deze initiatieven elkaar kunnen versterken.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,



2

(Khee Liang Phoa)