Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inventarisatie

Emancipatie websites in Nederland

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Coördinatie Emancipatiebeleid


Inhoudsopgave


1. Achtergrond EmancipatieWeb.............................................................................2
2. Inventarisatie emancipatiewebsites .....................................................................4 2.1. Verantwoording en aanpak..........................................................................4 2.2. Conclusies................................................................................................5 Omvang......................................................................................................5 Aard van de sites..........................................................................................5 Doelgroepen................................................................................................5 Doelstellingen ..............................................................................................5 Kwaliteit .....................................................................................................6 Bijzonderheden ............................................................................................6
3. EmancipatieWeb als aanvulling en als stimulans .....................................................7 Bijlage 1 ­ Longlist webinitiatieven emancipatie .........................................................9

Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 1



1. Achtergrond EmancipatieWeb
In het kabinetsstandpunt Gender Mainstreaming, zoals vastgelegd in het rapport Gender Mainstreaming ­ een strategie voor kwaliteitsverbetering van juni 2001, wordt gesproken over de inzet van digitale instrumenten ter ondersteuning van het gender mainstreaming beleid:
· een beleidskalender;
· een strategisch informatiesysteem;
· digitale discussies;
· een kennisnetwerk;
· een expertisebank.

Daarnaast wordt er gesproken over deskundigheidsbevordering, een helpdesk, voorlichting en de uitwisseling van `good practices'. Al deze activiteiten zijn uitermate geschikt om met digitale technieken te ondersteunen. Op dit moment worden hiervoor al interactieve instrumenten ontwikkeld.

Wil gender mainstreaming als strategie vanuit de overheid succesvol zijn, dan is het niet alleen noodzakelijk om over goede instrumenten te beschikken, maar evenzo belangrijk is een goede beschikbaarheid en ontsluiting daarvan. Internettechnologie biedt die mogelijkheid.

Tevens bestaat er langer, zowel binnen als buiten de rijksoverheid, een grote behoefte aan een herkenbaar informatiepunt op Internet over het emancipatiebeleid vanuit de rijksoverheid. Inmiddels zijn er in het maatschappelijk veld veel initiatieven ontplooid op Internet op het gebied van emancipatiebeleid, maar informatie vanuit de rijksoverheid zelf, over haar emancipatiebeleid en ­activiteiten, is nog altijd beperkt. Een herkenbaar informatiepunt daarvoor ontbreekt nog immer, ondanks inspanningen daartoe zowel binnen als buiten de rijksoverheid in de afgelopen jaren.

Het EmancipatieWeb richt zich met name op die twee invalshoeken en is daarmee aanvullend op bestaande initiatieven. Het Web biedt het platform voor diverse instrumenten, waarvan een aantal specifiek op de rijksoverheid zijn gericht en een aantal veel breder ingezet zijn (lokale overheden, maatschappelijke organisaties), zodat de beschikbaarheid en ontsluiting daarvan goed opgezet zijn. Een aantal daarvan behoren logischerwijs door de overheid zelf opgepakt te worden (zoals bijv. een beleidskalender), omdat de informatie en kennis daarvoor binnen de overheid aanwezig is. Andere instrumenten krijgen juist hun meerwaarde uit samenwerking met bestaande initiatieven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de expertisebanken van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging en de expertisebank van het EmancipatieWeb.

Daarnaast biedt het EmancipatieWeb de functie van herkenbaar informatiepunt voor (de coördinatie van) emancipatiebeleid en ­activiteiten vanuit de overheid. Ook hier kan een duidelijke meerwaarde worden bereikt door met het maatschappelijk veld samen te werken. Door onderwerpen en thema's aan elkaar te koppelen, de sterke eigenschap van het Internet, krijgt de informatie meerwaarde. Dit werkt in twee richtingen: het EmancipatieWeb krijgt meerwaarde door aanvullingen vanuit andere initiatieven en de andere initiatieven krijgen meerwaarde door de aanvullingen vanuit het EmancipatieWeb.

Op welke wijze het EmancipatieWeb van de rijksoverheid het beste kan aansluiten bij de diverse initiatieven op Internet is mede onderdeel van het project voor de realisatie van het

Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 2


EmancipatieWeb. In deze inventarisatie ­ een webverkenning ­ wordt de eerste aanzet daartoe gegeven.

Een bijkomend voordeel is dat met het EmancipatieWeb de overheid transparanter wordt over haar emancipatiebeleid en de coördinatie daarvan. Eén van de meest in het oog springende onderdelen van het EmancipatieWeb op dit gebied is de pilot Interactieve beleidsvorming, die eind 2002 van start is gegaan (www.mannenwordenerbetervan.nl). Hierbij laat de overheid niet alleen zien waar zij mee bezig is, maar kan iedereen zijn of haar ideeën bijdragen aan het emancipatiebeleid voor de toekomst.

Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 3



2. Inventarisatie emancipatiewebsites

2.1. Verantwoording en aanpak
Een inventarisatie van internetsites is nooit volledig. Dagelijks verschijnen nieuwe sites of nieuwe versies van bestaande sites. Uitputtendheid was ook niet het doel van de webverkenning. Het ging veeleer om het in beeld brengen van de aard, omvang en kwaliteit van het aanbod. Op basis daarvan kan ingeschat worden op welke punten het EmancipatieWeb vanuit de rijksoverheid complementair is aan het aanbod en op welke punten samengewerkt kan worden met andere initiatieven in het maatschappelijk middenveld.

Voor de inventarisatie is op drie manieren gezocht: · via de standaardzoekmachine www.google.nl met de termen "emancipatie", "keuzevrijheid + vrouw", "gelijke behandeling" en "veiligheid + vrouw"; dit leverde ongeveer 90.000 zoekresultaten op;
· via de belangrijkste emancipatieportals: www.emancipatie.nl, emancipatie.pagina.nl, emancipatie-lokaal.pagina.nl en www.vrouweninfo.nl; · via een rondgang langs DCE-medewerkers.

De belangrijkste sites die via de zoekmachine gevonden werden, waren meestal ook te vinden via de portals. Vervolgens zijn circa 170 sites bekeken. Daarvan zijn de zestig meest aansprekende sites nader onderzocht op tekst en functionaliteit. Vervolgens zijn de sites geanalyseerd op zes aspecten:
· aard van de site;
· doelgroep(en) waar de site zich op richt;
· doelstelling van de site;
· organisatie(s) achter de site;
· globale indicatie van de kwaliteit van de site voor zover dat beoordeeld kon worden; · bijzonderheden van de site, bijv. wat maakt de site uniek of wat laat deze site er uitspringen t.o.v. andere websites.

Deze aspecten zijn van een oordeel voorzien op basis van de informatie die de website zelf verschafte, waardoor de beoordeling van de site voornamelijk wordt bepaald door de indruk die de site achterlaat bij de onderzoeker en de vindbaarheid op de site van informatie over de (achtergronden van de) website. Voor sommige websites geldt dat er afgesloten gedeeltes alleen voor leden zijn. De afgesloten gedeeltes konden niet worden beoordeeld. In de lijst wordt vermeld of er sprake is van afgesloten gedeeltes op de website.

Bij de kwaliteit is er gekeken hoe de site zich presenteerde op de volgende aspecten: · mate van onder onderhoud (o.m. hoe vaak wordt de site bijgewerkt, hoe recent is de informatie);
· professionele uitstraling;
· volledigheid en uitgebreidheid;
· mate van verzorgdheid;
· mate van interactiviteit;
· algemene indruk.

Daar waar mogelijk is er eveneens gekeken naar de statistieken over het bezoek aan de site. In die gevallen waar dat mogelijk was, is in de lijst regelmatig een opmerking geplaatst over de mate waarin de site werd bezocht.

Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 4



De lijst is opgenomen in bijlage 1 en bevat een kleine zestig initiatieven. De vermelde initiatieven geven een zo breed mogelijk beeld van wat er op Internet te vinden is, uiteenlopend van informatieve sites naar portal-sites tot sites die zich op een bepaalde community richten. Ook het beleidsterrein van emancipatie is breed ingestoken. Er is gekeken naar aspecten als onder meer veiligheid, gelijke behandeling, kinderopvang en huismannen.
2.2. Conclusies
Omvang
Naar schatting zijn er tussen de 500 en 1500 websites die over vrouwenemancipatie of daaraan gelieerde thema's gaan. De meeste sites zijn het digitale uithangbord van een organisatie1. Zij verschaffen informatie over een vereniging, stichting, netwerk of bureau, die zich bezighouden met emancipatie.
Aard van de sites
Er zijn veel matige infosites, enkele degelijke uitgebreide info- en hulpsites, een aantal algemene emancipatieportals, een paar goed onderhouden databases, linkcollecties en zeer weinig interactieve applicaties. Het overgrote deel van het webaanbod is vanuit de organisatie gedacht (wat hebben wij te bieden) en niet vanuit de surfende bezoeker (wat heeft de bezoeker nodig). Nergens wordt een bezoekersenquête aangeboden (`Hoe zou u welke informatie willen kunnen raadplegen?').
Doelgroepen
Zeer veel subdoelgroepen worden in hun interesse bediend door organisaties en hun websites: huisvrouwen, lesbische vrouwen, vrouwelijke ondernemers, vrouwen met een hogere opleiding, vrouwen in hogere functies, wetenschappers vrouwenstudies, emancipatieprofessionals, vrouwen in de techniek, vrouwen in de politiek, huismannen, vaders, moeders, etc. Opvallend is dat er via de gebruikte zoektermen nauwelijks sites zijn gevonden die specifiek voor allochtone meisjes en vrouwen of jongens en mannen bedoeld zijn. Deze bestaan wel degelijk (denk bijv. aan www.maroc.nl, yasmina.marokko.nl en islam.pagina.nl), maar zijn niet via de gebruikte zoektermen te vinden. Het webaanbod voor en de webvraag van deze ondervertegenwoordigde doelgroep verdient zeker nader onderzoek.
Ook de (rijks)overheid is op Internet via de gehanteerde zoektermen nauwelijks te vinden. Een uitzondering vormen de emancipatie-pagina's op www.szw.nl.

Tenslotte is er momenteel geen adequate bron voor ambtenaren en andere beleidsmakers op emancipatiegebied. Slechts de twee grootste sites (www.iiav.nl en www.emancipatie.nl) weten daar tot op zekere hoogte invulling aan te geven. De meeste professionele Emancipatiebureaus hebben op hun site een beperkt en onvoldoende onderhouden en vaak regionaal gericht aanbod. Het ontbreekt op het Nederlandse Internet aan een site die vanuit beleidsperspectief vanuit de rijksoverheid informatie en communicatie bundelt. Doelstellingen
De meeste sites hebben tot doel informatie te verschaffen over de achterliggende organisatie. Sommige daarvan proberen bezoekers aan te zetten tot communicatie op hun discussieforum of prikbord. Deze zijn doorgaans inactief. Enkele tientallen sites willen meer


1 Dergelijke websites worden ook wel 'infosites' of 'eerste generatie websites' genoemd



Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 5


diepgaande informatie en literatuuroverzichten over een deelthema ontsluiten. Vooral de portals zijn bedoeld om mensen overzicht te bieden en de weg te wijzen op het web. Weinig sites hebben als expliciet doel om vragen van bezoekers te beantwoorden. Veel verder dan een overzicht met veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions, of FAQ) of een contactlink komen de meeste sites niet. De expertisecentra zijn wellicht ontvankelijker voor vragen maar hebben daar geen specifieke functionaliteit voor ontwikkeld.

Veel sites hebben als expliciet doel netwerk- en of community vorming. Behalve Webgrrls (tegenwoordig Women on the Web genaamd) is er nauwelijks een initiatief dat er zichtbaar in deze webverkenning in slaagt om dat daadwerkelijk digitaal vorm te geven, al is dat natuurlijk niet te controleren. Veel verenigingssites hebben namelijk afgesloten delen voor leden. Alleen op het gebied van kinderopvang werden initiatieven gevonden die actieve bemiddeling via het web tussen bezoekers als doelstelling hadden. Kwaliteit
De verdeling is ongeveer als volgt: 20% van de sites presteert onvoldoende qua content, onderhoud en vormgeving, 60% matig tot redelijk, 20% is goed verzorgd, biedt uitgebreide content en enige mate van interactiviteit. De beste sites zijn naar het zich laat aanzien van organisaties die substantiële budgetten hebben voor de ontwikkeling en het onderhoud van hun site. Er zijn enkele uitzonderingen van particuliere initiatieven die qua content zeer goed werk leveren (zoals de zedenrechercheur die een slachtofferhulpsite onderhoudt: Seksueelmisdrijf.nl).
Bijzonderheden
De meest opvallende bijzonderheden waren speciaal ontwikkelde applicaties (zoals de Vrouwenloonwijzer), specifieke deeloverzichten (zoals de lesbische bibliotheek), en specifieke doelgroepbenadering (zoals Huismannen.nl). Verder vallen enkele sites op vanwege de professionaliteit en uitgebreidheid (zoals Emancipatie.nl, IIAV.nl en Vrouwonline.nl/toptijd).

Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 6



3. EmancipatieWeb als aanvulling en als stimulans Op welke wijze zijn er nu mogelijkheden om de diverse initiatieven en het EmancipatieWeb elkaar te laten versterken. Natuurlijk is het de bedoeling om verwijzingen en links op te nemen van de diverse initiatieven op het EmancipatieWeb. Daarnaast echter wordt er gekeken naar de meerwaarde die kan ontstaan voor de diverse websites en het EmancipatieWeb door een verdergaande afstemming.

Belangrijk is om het doel en de opzet van het EmancipatieWeb helder voor ogen te houden: informatie over emancipatiebeleid en ­activiteiten vanuit de rijksoverheid beschikbaar stellen en transparanter maken, de toegang tot en beschikbaarheid van instrumenten verbeteren en aanvullend zijn op bestaande goede initiatieven uit het maatschappelijk middenveld.

Hieronder is verder uitgewerkt welke plek EmancipatieWeb op het Internet heeft en is een aanzet gemaakt tot mogelijke varianten om de diverse initiatieven en het EmancipatieWeb elkaar te laten versterken.

· Beleidsportaal: er ontbreekt op het .nl domein een webportaal dat vanuit beleidsmatig oogpunt toegang biedt tot informatie, applicaties en ander webaanbod op het gebied van emancipatie en familiezaken. Voor de doelgroep ambtenaren is er geen specifieke, gecertificeerde bron voor relevante beleidsstukken en dossiers die in hun maatschap- pelijke en politieke context geplaatst worden. EmancipatieWeb zal vanuit de doelstelling van de gender mainstreaming strategie in een dergelijke functionaliteit voorzien.

Op dit punt is er duidelijk een plek voor het EmancipatieWeb op Internet. Daarnaast zijn er een aantal invalshoeken van waaruit een versterking van emancipatie op Internet kan ontstaan. De eerste stap hiertoe is reeds gezet in de vorm van een klankbordgroep, waarin diverse departementen, via de Interdepartementale Coördinatiecommissie Emancipatiebeleid (ICE), en een aantal maatschappelijke organisaties en belangengroepen uit het emancipatieveld zijn vertegenwoordigd (IIAV, E-Quality, STEO, Huismannen.nl). De klankbordgroep EmancipatieWeb is reeds enkele keren bij elkaar gekomen.

De klankbordgroep wordt onder meer ook ingezet om te verkennen in hoeverre en op welke wijze de versterking van de diverse initiatieven vorm gegeven kan worden. Op dit moment zijn daarvoor de volgende invalshoeken de te verkennen mogelijkheden:

· Strategische afstemming: het verdient aanbeveling om met de belangrijkste webinitiatieven (qua aard, doelgroep, doelstelling, kwaliteit en bijzonderheden) in contact te komen dan wel te blijven om af te stemmen over de ontwikkeling van applicaties, redactionele diensten en mogelijke koppelingen (bijvoorbeeld linkcollecties en dossiers). EmancipatieWeb zou een overleg (bijvoorbeeld 3 maal per jaar) kunnen faciliteren waarin de departementen en maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd. Een mailinglijst kan voorzien in afstemming tussendoor. Deze afstemming is ervoor om doublures (en daarmee verspilling van geld en energie) te voorkomen, samenwerking te vergemakkelijken en lacunes in het totale aanbod te blijven ontdekken, benoemen en aanpakken. De voornoemde klankbordgroep geeft reeds gevolg aan deze invulling.

· Redactionele input en feedback: voor het op termijn ontwikkelen van doelgroepgerichte ontsluiting van beleidsdocumenten en dossiers op het gebied van emancipatie en familiezaken kan EmancipatieWeb overwegen om de makers van

Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 7


succesvolle doelgroepsites te raadplegen. Zij hebben immers ervaring met de inrichting van informatie voor hun specifieke doelgroep.

· Agenda en nieuwsbundeling: veel emancipatiewebsites bieden een activiteitenagenda en nieuwsoverzicht aan. Het aanbod is echter enorm gefragmenteerd. Een goede bundeling en dito verspreiding van nieuws en agenda op emancipatiegebied biedt een duidelijke meerwaarde.

· Expertisebank: EmancipatieWeb is bezig met de ontwikkeling van een expertisebank, waarin deskundigen op het gebied van emancipatiebeleid gevonden kunnen worden. Ook andere partijen in het veld hebben in meerdere of mindere mate bestanden met deskundigen opgebouwd. Deze bestanden zijn aanvullend op elkaar.

· Instrumenten: naast de instrumenten die vanuit het EmancipatieWeb worden ontwikkeld, zijn er reeds bestaande instrumenten - zoals bijvoorbeeld de Vrouwenloonwijzer van de FNV, de database met jurisprudentie van de Commissie Gelijke Behandeling en de databank Instrumenten Gender Mainstreaming van E-Quality - die eveneens via EmancipatieWeb ontsluitbaar zijn. Tevens kunnen de EmancipatieWeb instrumenten via andere websites beschikbaar gesteld worden.

· Good practices: vergelijkbaar met de ontsluiting van instrumenten kunnen good practices eveneens via meerdere websites ontsloten worden en de diverse overzichten elkaar aanvullen.

· Linkcollecties: op veel websites komen linkcollecties voor en er zijn een aantal specifieke portals die het bijhouden van een linkcollectie als hoofdtaak hebben. Zoals ook al eerder verwoord is het opnemen van links naar elkaar een eerste eenvoudige vorm om elkaar te versterken.

Inventarisatie Emancipatiewebsites in Nederland 02-05-2003 pag. 8


Bijlage 1 ­ Longlist webinitiatieven emancipatie
Voor verantwoording, zie 2.1. Verantwoording en aanpak.

Nr Webinitiatief Aard Doelgroep Doelstelling Organisatie Kwaliteit Bijzonderheden
1 www.emancipatie.nl Info- en nieuwssite Emancipatieprofessionals, Bewustwording, informatiebundeling STEO Up to date, rijke Met name de dagelijkse update geïnteresseerde leken en -verspreiding documentatie, goede van nieuws, beleid, webevents en ontsluiting andere kalender is waardevol. Er is een initiatieven pagina emancipatiebeleid, maar daarop zijn de secties basisstukken en beleid per ministerie nog in aanbouw
2 www.vip.tip.nl Infosite Breed publiek, Door te surfen over de VIP-site Instituut voor Publiek en onvoldoende Opgezet met subsidie Emancipatie vrouwenorganisaties worden mannen en vrouwen en hun Politiek, Vereniging voor onderhouden, en internet maatschappelijke organisaties op de Vrouwenbelangen en waarschijnlijk niet actief hoogte gebracht van adviezen en EmancipatieBureau tips over de werving en selectie van Flevoland (projectleider). vrouwelijke kandidaten, het aanbod van politieke partijen, het hoe en waarom van het stemmen, leuke dingen en nieuws
3 www.emancipatiepolitiek.nl Infosite Emancipatieprofessionals Vertaling van Platform for Action Vrouwenalliantie(ca 40 Niet onderhouden, vrij Enkele good practices. naar lokaal beleid aangesloten organisaties) algemeen, Waarschijnlijk hebben ze meer kennis dan blijkt uit de website
4 www.vrouwenalliantie.nl Info- en discussiesite Emancipatieprofessionals Breed informeren over emancipatie Vrouwenalliantie (ca 40 Uitgebreid, maar van alles Site komt redelijk professioneel en emancipatiebeleid, aangesloten organisaties) slechts een beetje over, maar discussie loopt niet, platformfunctie agenda is beperkt; wel mooi overzicht van alle organisaties
5 www.iiav.nl Infosite, kennisbank, Breed publiek, (Internationale) informatie IIAV Sterke site, goede Veel toegankelijke databases, diverse databases emancipatieprofessionals, ontsluiten over emancipatie en structuur, goed waaronder een voor websites: vrouwenorganisaties vrouwenorganisaties onderhouden beter dan een linkcollectie.
6 www.vrouwendomein.info Portal Vrouwen en Portalsite voor iedereen die Vrouwenorganisaties in Degelijke site Mooie kalenderapplicatie. Via een vrouwenorganisaties belangstelling heeft voor Utrecht speciaal ontworpen emancipatie en multiculturalisatie. beheerssysteem hebben 15 De site geeft informatie en organisaties de afgelopen maanden nieuwtjes over vrouwenorganisaties gewerkt aan hun eigen website. en vrouwenzaken.
7 www.vrouweninfo.nl Nieuwssite Breed (vrouwelijk) publiek Actuele informatievoorziening over IIAV Up-to-date, sterk Veel gemengd nieuws, uitgebreide en voor vrouwen technisch systeem, goede landelijke agenda navigatie
8 www.emancipatie.net Infosite onbekend onbekend Diverse Onvoldoende Weinig potentie emancipatiebureaus onderhouden, onduidelijke navigatie, onduidelijke missie, leeg forum
9 emancipatie-lokaal.pagina.nl Portal Breed (vrouwelijk) publiek Overzicht van sites en organisaties STEO Standaard Pagina.nl Uitgebreid, maar onduidelijk op gebied van vrouwenzaken in het kwaliteit hoeveel completer het nog zou hele land kunnen zijn
10 emancipatie.pagina.nl Portal Breed (vrouwelijk) publiek Overzicht van sites en organisaties STEO Standaard Pagina.nl Meest complete overzicht op het op gebied van vrouwenzaken in het kwaliteit .nl domein hele land


Nr Webinitiatief Aard Doelgroep Doelstelling Organisatie Kwaliteit Bijzonderheden
11 www.vrouwen.net Linkcollectie Breed publiek, tamelijk het vergroten van de toegang tot Vrouwen.Net is een Niet professioneel, niet Onduidelijke site als het meer moet activistisch informatie en meer bekendheid platform voor vooral uitgebreid zijn dan een linkcollectie geven aan informatie doe voor vrouwenorganisaties en vrouwen van belang is vrouwen die gebruik willen maken van nieuwe media samenwerking te stimuleren en en informatietechnologie communicatie te faciliteren tussen met voornoemd doel vrouwenorganisaties
12 www.rouwenplein.nl Linkcollectie Breed publiek Webaanbod op vrouwen- en Stichting Vrouwenhuis Overzichtelijk en per Niet veel meer dan een linkcollectie emancipatiegebied ontsluiten Amsterdam onderwerp ingedeeld
13 www.e-quality.nl Infosite Emancipatieprofessionals Expertise ontwikkelen en ontsluiten Stichting E-Quality Uitgebreide site ingedeeld Veel kennis en overzicht op gebied van gender en etniciteit op thema's initiatieven op deelthema's, maar geen ontsluiting die makkelijk over te nemen is.
14 www.equivalent.nl Interactieve infosite Breed publiek Informatie ontsluiten, Emancipatie bureau Mooie site, overzichtelijk Quiz, kennisontsluiting via bewustwording creëren Overijssel en prettig geschreven 'levenspad'
15 www.mamacash.nl Subsidiesite Vrouweninitiatieven Informeren over het financieel Mamacash Professioneel Weinig functionaliteiten die ondersteunen van kleinschalige aanknopingspunten bieden vrouweninitiatieven
16 www.besturen.net Vacaturebank Vrouwen en allochtonen, Diversiteit in samenstellingen van Vijf emancipatiebureaus Leuke functionaliteit, niet geen organisaties op zoek naar besturen bevorderen verenigd in fantastisch verzorgd bestuurders emancipatie.net
17 www.fnv.nl/vrouwen Infosite Vrouwelijke Informeren over rechten, FNV Vrouwenbond Professioneel, Veel publicaties te bestellen beroepsbevolking regelingen, acties en andere webwinkelsysteem activiteiten
18 www.vrouwenloonwijzer.nl Aangeklede Applicatie Vrouwelijke Vrouwen (en mannen) inzicht geven FNV, Vrouwonline, UvA Goed uitgevoerd, wel Mooi gelardeerd met nieuwtjes en beroepsbevolking in het salris dat ze 'verdienen' enige twijfel over weetjes op de homepage volledige kloppendheid
19 Vrouwonline.nl Totaalsite Breed publiek Commerciële site met Infotainment Sanoma Uitgevers Uiterst professioneel, Goed lopend forum, Toptijd- voor vrouwen, van recepten tot gevarieerd, zowel qua vraagbaak in samenwerking met emancipatiedebat functionaliteit als content. Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Trekt waarschijnlijk veel bezoek
20 www.leeftijd.nl Infosite Breed publiek Informatie over leeftijd in relatie tot Expertisecentrum Leeftijd Verzorgde site, Zit een waarschijnlijk een stevig wonen, werken, onderwijs, en Maatschappij achtergrond en actualiteit team achter. Ook digitaal meldpunt mobiliteit e.d. ingedeeld naar voor leeftijdsdiscriminatie interessegebied
21 www.cgb.nl Infosite en database Breed publiek Informatie over wetten, procedures Commissie Gelijke Accuraat, overzichtelijk, Volledige wetsteksten en database en handelingsopties in geval van Behandeling uitgebreid. Slechte met jurisprudentie en goede ongelijke behandeling nieuwsvoorziening zoekfunctionaliteit
22 www.gelijkebehandeling.nl Info- en nieuwssite Breed publiek van Informatie over het recht op gelijke STEO Zelfde opzet en kwaliteit geen minderheden en behandeling, overzicht wet en als Emancipatie.nl. Wel professionals of regelgeving en meldpunten. iets minder uitgebreid en geïnteresseerde leken op minder up-to-date. dat terrein
23 www.lnvs.nl Infosite Vrouwen in de sport en in Netwerkvorming en participatie van Stichting Landelijk Vanaf 15 februari nieuwe Niet te beoordelen, maar zou wel sportbesturen vrouwen in de sport(besturen) Netwerk Vrouwen in de site in de lucht eens een interessante site kunnen stimuleren Sport worden.
24 www.technika10.nl Infosite over meisjes in de Meisjes en vrouwen die voor Beeldvorming veranderen, Technika 10 Goed, tamelijk uitgebreid, Speciale interface voor jonge techniek een studie of beroepskeuze informeren en ondersteunen met met webshop en forum kinderen staan activiteiten en cursus materiaal


Nr Webinitiatief Aard Doelgroep Doelstelling Organisatie Kwaliteit Bijzonderheden
25 www.vhto.nl Infosite over vrouwen in Vrouwen in hogere Monitoren, informeren, VHTO Niet erg interactief, geen hogere technische functies technische functies, ondersteunen activiteiten wellicht wel achter de organisaties en besloten onderzoekers netwerkomgeving voor leden
26 www.vrouwenonderneming.nl Info- en communitysite Vrouwelijke ondernemers Netwerkvorming, kennisdeling, MKB Zakelijk, onderhouden, Activiteiten agenda, speciale informatie over en voor vrouwelijke doelgroepgericht functies voor leden, nieuwsbrief ondernemers ontsluiten
27 www.mishandeling.nl Hulpsite (Vrouwelijke?) Informatie over rechten, Stichting Verzorgd, niet compleet Loopt niet storm op de site, maar Slachtoffers van geweld, slachtofferhulp etc, uitlaatklep voor www.mishandeling.nl heeft wel potentie in opzet. geïnteresseerden slachtoffers, contact
28 www.seksueelgeweld.nl Hulpsite Slachtoffers van seksueel Informatie, uitlaatklep, contact Onduidelijk Goed verzorgd en Goed bezocht forum geweld en hun naasten tussen slachtoffers stimuleren overzichtelijk
29 www.seksueelmisdrijf.nl Hulpsite Slachtoffers van seksueel (Juridische) informatie voor Een zeden-rechercheur op Ogenschijnlijk zeer Betrouwbare bron uit de praktijk geweld en hun naasten slachtoffers over seksuele persoonlijke titel compleet en degelijk heeft wettelijke Informatie misdrijven geordend vanuit gebruiker.
30 www.dekinderopvang.nl Infosite en vacaturebank Mensen die in de Personeel werven voor onbekend Goed verzorgd, compleet Vraagbaak met honderd vragen kinderopvang willen werken kinderopvang, kinderopvang over kinderopvang en mensen met vragen over stimuleren kinderopvang
31 www.kinderopvang.net infosite, bemiddeling Ouders, werkgevers, bemiddeling tussen bedrijven, CMK en VYVOJ, Goed verzorgd, niet Adressenzoeker voor kinderopvang branche ouders en kinderopvang, brede bemiddelingsbureaus duidelijk of het informatie verstrekken over commercieel is kinderopvang
32 www.infokinderopvang.nl landelijke vraagbaak Iedereen die met informeren over kwaliteit en regels Informatiecentrum Uitgebreid, professioneel, geen kwaliteit kinderopvang kinderopvang te maken kinderopvang Kinderopvang veel literatuur en heeft publicaties
33 www.kinderopvang.pagina.nl startpagina breed publiek Zo breed mogelijk overzicht bieden Startpagina Zeer uitgebreide geen geïnteresseerd in van alles rondom kinderopvang linkcollectie, inclusief kinderopvang secties per provincie
34 www.kol.nl Kinderopvang Online Vragers en aanbieders van Bemiddelen op de onbekend Actueel, verzorgd, zakelijk Vraag en aanbod up-to-date per kinderopvang kinderopvangmarkt, informeren (waarschijnlijk een plaats te checken over mogelijkheden commerciële organisatie)
35 www.kinderopvang.nl Programmabureau Breed publiek Overzicht bieden in de wereld van Bureau WBK Summier geen Implementatie Wet de kinderopvangorganisaties Basisvoorziening Kinderopvang
36 toptijd.vrouwonline.nl/pagina.jsp?pa CAO wijzer Breed publiek Werknemers informeren over hun Vrouwonline toptijd Professioneel Onduidelijk hoe vaak het geupdate ge=3198 rechten krachtens de CAO wordt
37 www.huismannen.nl Infotainmentsite / Huismannen beeldvorming, info, communicatie Initiatief van huismannen Zeer uitgebreid en Humor en enthousiasme community rondom huismannen gevarieerd
38 www.ikvader.nl Infotainmentsite / Vaders Info, hulp, communicatie, tips etc Initiatief van vaders Uitgebreid en gevarieerd geen community, commercieel rondom vaderschap
39 www.vvao.nl Verenigingssite (aspirant)-leden Info over vereniging en activiteiten Vereniging van vrouwen Matig, heeft weinig meer Er is een afgeschermd gedeelte met een hogere opleiding te bieden dan basis info voor leden
40 www.stichtingdebeauvoir.nl Infosite Geïnteresseerden Info over stichting, doelen, situatie Stichting de Beauvoir, Matig, heeft weinig meer geen en activiteiten stimuleert toename aantal te bieden dan basis info vrouwen in universiteiten
41 www.fen-netherlands.nl Infosite Leden en geïnteresseerden Info over netwerk, doelen, situatie Feministisch economisch Redelijk, weinig actueel, Leden hebben toegang tot een en activiteiten netwerk basis info expertisebank
42 www.vrouwenbibliotheek.nl Infosite Geïnteresseerden Overzicht van vrouwenliteratuur IDEA Utrecht Redelijke kwaliteit, met Overzicht van recensies enthousiasme gemaakt


Nr Webinitiatief Aard Doelgroep Doelstelling Organisatie Kwaliteit Bijzonderheden
43 www.defeeks.nl Infosite Geïnteresseerden Overzicht van vrouwenliteratuur Vrouwendocumentatiecent Matige site, niet erg Online catalogus met rum De Feeks actueel bestelmogelijkheid wordt vermeld maar is niet beschikbaar
44 www.nederlandsevrouwenraad.nl Infosite Geïnteresseerden o.a. meer vrouwen in de politiek Nederlandse Vrouwenraad Openbare deel niet Er is een afgeschermd gedeelte laten deelnemen onderhouden, weinig voor geregistreerde gebruikers bijzondere info
45 www.uvon.nl Federatiesite Leden, vrouwelijke Netwerkvorming onder vrouwelijke Unie van Vrouwelijke Goed verzorgde site met Zoekmogelijkheid door ondernemers ondernemers Ondernemers weinig interessants voor ledenbestand buiten doelgroep
46 www.vrouwennetwerknederland.nl Netwerksite Leden, vrouwen in hogere Stimuleren en ondersteunen van Vrouwennetwerk Redelijke site met weinig geen functies vrouwen in hogere functies Nederland interessants voor buiten de doelgroep
47 www.vrouwenbelangen.nl Infosite / actiesite Breed publiek Bewustwording over en stimuleren Stichting Matige site, wel Overzicht van verkiezingsuitslagen van vrouwen in de politiek Vrouwenbelangen onderhouden uitgesplitst naar mannen en vrouwen
48 www.transact.nl Infosite Betrokkenen bij seksueel Informatie bieden over TransAct Landelijk Redelijk verzorgd, veel Literatuuroverzicht per deelthema geweld en hulpverlening seksespecifieke zorg en expertisecentrum informatie hulpverlening bij seksueel misbruik seksespecifieke zorg en hulpverlening bij seksueel misbruik
49 www.nvvh.nl Info-servicesite Huisvrouwen Informatie over activiteiten, Nederlandse vereniging Mooie site, maar Vraag- en aanbod module, maar community-vorming van huisvrouwen nauwelijks in gebruik, deze is leeg weinig echte info
50 www.clara-wichmann.nl Infosite Betrokkenen bij Informeren over rechtsontwikkeling, Clara Wichmaninstituut, Goed verzorgde site, Zoekmachine voor jurisprudentie rechtsontwikkeling in rechtsbijstand en jurisprudentie landelijk expertisecentrum agenda, publicaties e.d. en publicaties (tijdelijk buiten genderperspectief gebruik)
51 www.fss.uu.nl/ngv Infosite Wetenschappers en Informeren over doelstellingen, Nederlands Genootschap Redelijk verzorgd, veel Landelijke studiegids studenten vrouwenstudies activiteiten en wetenschapsgebied Vrouwenstudies info, weinig vrouwenstudies gestructureerd
52 www.womenontheweb.nl Info- en communitysite Vrouwen die met internet te Stimuleren en ondersteunen van en Vereniging Women on the Redelijk verzorgd en Zeer groot ledenbestand, (www.webgrrls.nl) maken hebben communiceren over web actueel. mailinglijsten computergebruik, webbouw en ondernemen
53 www.opportunity.nl Infosite / deels Organisaties die emancipatie Informeren over doelen, diensten Stichting Opportunity en Redelijk verzorgd, maar geen commercieel willen bevorderen en producten van stichting en bedrijf Opportunity Advies vooral info over info bedrijf
54 www.let.uu.nl/gem Infosite Geïnteresseerden, Informeren over de eigen Expertisecentrum Gender, Matig, slechts geen wetenschappers organisatie en het vakgebied etniciteit en basisgegevens en multiculturaliteit overzicht publicaties.
55 www.ambassadeursnetwerk.nl Infosite Betrokkenen en Informeren over het initiatief Opportunity Advies BV in Goed verzorgd maar zeer Overzicht en contactgegevens van geïnteresseerden opdracht van ministeries beperkt info-aanbod ambassadeurs EZ en SZW
56 www.let.uu.nl/nov Infosite Betrokkenen en Informeren over de Nederlandse Slecht verzorgd, beperkt Overzicht van onderzoeksgroepen geïnteresseerden onderzoeksschool, activiteiten en Onderzoeksschool infoaanbod vrouwenstudies publicaties Vrouwenstudies
57 www.vrouwen.net/lesbi-an Infosite Lesbische vrouwen Informeren over bibliotheek en Lesbisch Archief Nijmegen Matig verzorgd, geen gelieerde activiteiten basisinformatie
58 www.vrouwen.net/vrouwenpartij Infosite Politiek geïnteresseerde Informeren over vrouwenbelangen De Vrouwenpartij Matig verzorgd en geen vrouwen in de politiek, aanzetten tot actie onderhouden
59 www.waaromwasiknogvoorjou.nl Advertorial site Werkende vrouwen Taakverdeling man/vrouw mbt OMO (Unilever) Goed verzorgd, leuk Filmpjes die de rolverdeling onder wassen onder de aandacht brengen, opgezet, professioneel de aandacht brengen, vanuit de met een hogere verkoop van OMO verantwoord ondernemen als doel gedachte