Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 21 mei 2003

Kabinet krijgt onvoldoende

Vandaag, de derde woensdag in mei, de zogenaamde 'gehaktdag', presenteert het kabinet het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2002. In dit verslag legt de regering verantwoording af over de resultaten van het gevoerde beleid. De conclusie van de PvdA is dat het anders en beter moet, zowel in begroting en verantwoording, maar zeker ook in de effectiviteit van het overheidsbeleid.

Het financiële deel van het verslag toont een begrotingstekort en de boekhouding is niet helemaal in orde. Ook de bereikte resultaten vallen tegen. Eigenlijk is alleen aan het doel van het terugdringen van wachtlijsten voldaan. Het kabinet scoort dus een onvoldoende.

'De overheid kan niet alles, maar de burger mag wel meer verwachten dan wat er nu wordt geleverd. Het jaar 2002 was een verloren jaar, de problemen moeten nu worden aangepakt. Kiezers, burgers, verwachten van de overheid niet alleen dat het beleid formuleert en geld uitgeeft, maar ook dat resultaten worden bereikt en dat efficiënt met het geld wordt omgesprongen. Eén van de belangrijke lessen van de afgelopen anderhalf jaar in de Nederlandse politiek is dat kiezers terecht geen genoegen nemen met mooie praatjes, maar resultaat willen zien.', aldus PvdA-woordvoerder Kris Douma.

Het verantwoordingsproces 'van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording' zal daaraan een belangrijke bijdrage moeten leveren. In de Begroting (die verschijnt op Prinsjesdag) moeten de drie WWW-vragen worden beantwoord: welke doelen, welke te leveren prestaties en welke instrumenten en middelen, waaronder financiele middelen, worden daartoe ingezet? In het Jaarverslag (Gehaktdag), hoort het kabinet in te gaan op de drie HHH-vragen: hebben we bereikt wat we wilden bereiken, hebben we daarvoor gedaan wat we zouden doen en heeft het gekost wat we dachten dat het zou kosten?

Het Financieel Verslag Rijk 2002 maakt inzichtelijk dat we met vage doelen en meer geld wel de schijn van daadkracht kunnen oproepen, maar de feitelijke resultaten zijn onder de maat.

Het jaar 2002 is een verloren jaar geweest voor de aanpak van belangrijke maatschappelijke problemen. De regering is nog onvoldoende in staat concrete, heldere doelen te formuleren en om te zetten in effectieve acties en prestaties en legt onvoldoende verantwoording af over bereikte resultaten en daarvoor geleverde (financiële) inspanningen.

Een grondige herbezinning is nodig op de effectiviteit van de instrumenten van de overheid: wetten en geld zijn niet voldoende voor goede resultaten voor burger en bedrijf.

Van de nieuwe regering verwacht de PvdA dat ze het regeerakkoord wél vertaalt in concrete doelen, prestaties en daarvoor in te zetten instrumenten en (financiële) middelen.

Rekenschap afleggen, dat is wat de kiezer van de politiek vraagt. Geen mooie, loze woorden, maar klinkende resultaten. Er is werk aan de winkel.