European Commission

ECA/03/09 Luxembourg, le 21.05.2003

Persbericht van de Europese Rekenkamer betreffende speciaal verslag nr. 5/2003 over de financiering uit Phare en ISPA van milieuprojecten in de kandidaat-lidstaten
(1)

De Europese Rekenkamer heeft een controle verricht ter beoordeling van de doeltreffendheid van de steun uit Phare en ISPA voor de milieusector. Bij projecten die in de periode 1995-2000 waren gefinancierd werd de uitvoering tot eind 2001 onderzocht. Alle hoge controle-instanties van de kandidaat-lidstaten van Midden- en Oost-Europa namen deel aan de controle.

De controle wees uit dat met de assistentie van de Commissie voor institutionele versterking op het gebied van het milieu slechts gedeeltelijk succes is geboekt. De controle van de Rekenkamer bevestigde de mening die de Commissie in haar documenten voor de uitbreidingsstrategie 2001 en 2002 uitte, namelijk dat de kandidaat-lidstaten hun bestuurlijke capaciteit in de milieusector nog verder moeten versterken, willen zij aan het milieu-acquis kunnen voldoen.

Deze situatie is gedeeltelijk te wijten aan de beperkte middelen die voor institutionele versterking zijn uitgetrokken, ondanks de bijzondere uitdagingen waarvoor de instellingen in deze sector staan, en het bescheiden effect van de projecten voor twinning en technische bijstand die gefinancierd zijn. De strategie van de Commissie voor institutionele versterking leunde te zwaar op het twinninginstrument, dat niet altijd de meest doeltreffende oplossing biedt voor de onderliggende structurele problemen waarmee de bestuursinstanties van de kandidaat-lidstaten kampen.

De kandidaat-lidstaten hadden te weinig institutionele capaciteit om tijdig milieu- en financieringsstrategieën te ontwikkelen. Hierdoor kwam onvoldoende vast te staan welke projecten prioriteit verdienden en hoe ze het efficiëntst konden worden gefinancierd. De Commissie heeft geprobeerd, het subsidieniveau tot onder de 75 %-limiet te verlagen en daartoe effectief samengewerkt met de EIB, de EBWO en andere internationale financiële instellingen. Niettemin is de Rekenkamer van mening dat de subsidieniveaus verder kunnen worden verlaagd, zodat het aantal gefinancierde projecten zou kunnen toenemen.

De beperkte institutionele capaciteit veroorzaakte ook problemen bij de projectvoorbereiding en de aanbesteding van contracten voor infrastructuurprojecten in de milieusector. De Commissie pakte deze kwesties niet altijd doeltreffend aan, zodat er eind 2001 slechts één ISPA-contract voor werkzaamheden was ondertekend. Wel bleek bij de eerdere Phare-infrastructuurprojecten die onderzocht zijn de eigenlijke uitvoering meestal vrij vlot te verlopen als de aanbestedingsprocedure eenmaal haar beslag had gekregen.

Europese Rekenkamer, Dienst Externe betrekkingen

12, rue Alcide De Gasperi, L-1615 Luxemburg

Tel.: (352) 4398 45410 - Fax: (352) 4398 46430 e-mail: euraud@eca.eu.int

(1)
Dit persbericht wil slechts een samenvatting geven. Het door de Rekenkamer vastgestelde speciaal verslag is beschikbaar op de internetsite^ HYPERLINK
http://www.eca.eu.int/NL/RS/2003/rs05_03.nl.pdf http://www.eca.eu.int/NL/RS/2003/rs05_03nl.pdf^en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie^, serie C, verschijnen