European Commission

IP/03/715

Brussel, 21 mei 2003

Accountantscontrole van bedrijfsboekhoudingen: Commissie stelt tien prioriteiten vast ter verbetering van de kwaliteit en ter bescherming van de beleggers

De Europese Commissie heeft tien prioriteiten voorgesteld om de kwaliteit van de wettelijke (externe) accountantscontrole in de gehele EU te verbeteren en te harmoniseren. Het is de bedoeling te garanderen dat beleggers en andere belanghebbenden ten volle op de correctheid van gecontroleerde jaarrekeningen kunnen vertrouwen, dat belangenconflicten bij accountants worden voorkomen en dat in de EU meer bescherming wordt geboden tegen schandalen zoals de Enron-affaire. In het actieplan wordt aangekondigd welke voorstellen voor nieuwe EU-wetgevingsbesluiten binnenkort zullen worden ingediend om de bestaande wetgeving ingrijpend te herzien en uit te breiden. Wanneer deze voorstellen eenmaal zijn goedgekeurd, zal er voor het eerst een samenstel van EU-regels bestaan die aangeven hoe accountantscontroles moeten worden uitgevoerd en welke controle-infrastructuur noodzakelijk is om de kwaliteit van de accountantscontrole te waarborgen. In het plan wordt onderscheid gemaakt tussen prioriteiten op korte en middellange termijn. Tot de prioriteiten op korte termijn behoren onder meer de versterking op nationaal en EU-niveau van de uitoefening van controle van buitenaf op accountants, de verplichte toepassing vanaf 2005 van de ISA's (internationale standaarden voor accountantscontrole) bij alle wettelijke accountantscontroles in de EU en de oprichting van een communautair regelgevend comité voor accountantscontrole teneinde de herziene wetgeving aan te vullen en de snelle vaststelling van meer gedetailleerde bindende maatregelen mogelijk te maken. De prioriteiten op het gebied van de accountantscontrole vormen een aanvulling op het gelijktijdig bekendgemaakte en breder opgezette actieplan van de Commissie betreffende vennootschapsrecht en corporate governance (zie IP/03/716).

De heer Frits Bolkestein, het voor de interne markt bevoegde Commissielid, heeft het volgende verklaard: "De integratie van de Europese kapitaalmarkten vereist een verdere versterking van de kwaliteit van de accountantscontrole in de EU. Dit betekent dat moet worden voortgebouwd op hetgeen reeds is gerealiseerd door de kwaliteit van de accountantscontrole en de onafhankelijkheid van de externe accountant beter te waarborgen. Het betekent ook dat op progressieve wijze moet worden nagedacht over maatregelen om de accountantscontrole in een verder uitbreidende Europese Unie op lange termijn te verbeteren. Ik wil Europese oplossingen die op onze behoeften zijn toegesneden, onze uiteenlopende tradities respecteren en de volledige steun van de Europese beroepsgroep genieten.

Ik kan dan ook niet aanvaarden dat onze kantoren VS-standaarden opgelegd krijgen en daarom verzet de Europese Unie zich ten stelligste tegen de registratie van EU-accountantskantoren bij de Public Company Accounting Oversight Board van de Verenigde Staten. De EU zal zelf wel toezicht op haar ondernemingen uitoefenen."

Wanneer de in de mededeling opgesomde maatregelen eenmaal zijn genomen, zal het toezicht- en regelgevingskader in de EU ingrijpend zijn gewijzigd. Er zal met name binnenkort een voorstel voor een nieuwe richtlijn over accountantscontrole worden ingediend ter vervanging en uitbreiding van de vigerende EU-wetgeving, namelijk de Achtste Richtlijn Vennootschapsrecht betreffende de opleiding, toelating en registratie van personen die door de nationale autoriteiten kunnen worden gemachtigd om accountantscontroles uit te voeren.

Ook het regelgevingsproces op EU-niveau zal verandering ondergaan. De Commissie wil op grond van de nieuwe richtlijn en conform de comitéprocedures in staat zijn bindende uitvoeringsmaatregelen vast te stellen. Er zal een nieuw regelgevend comité voor accountantscontrole worden opgericht en het bestaande EU-Comité Accountantscontrole zal worden omgedoopt tot het Adviescomité Accountantscontrole.

Met deze mededeling wordt in de eerste plaats beoogd een eengemaakte Europese kapitaalmarkt met 7 000 beursgenoteerde ondernemingen tot stand te brengen en de inspanningen voort te zetten die erop gericht zijn de kwaliteit van de ongeveer twee miljoen wettelijke accountantscontroles die jaarlijks in de EU plaatsvinden, te harmoniseren en te verbeteren.

Ook voor de dialoog tussen EU- en VS-toezichthouders en -regelgevers over vraagstukken op het gebied van de accountantscontrole is het van cruciaal belang dat snel vooruitgang wordt geboekt bij de uitvoering van de in de mededeling vastgelegde prioriteiten. Een juridisch onderbouwd veelomvattend toezicht- en regelgevingskader voor de accountantscontrole in de EU zal ten minste evenwaardig zijn aan de toezichtregelingen die momenteel door de PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) in de VS worden uitgewerkt. Een dergelijk kader zal een stevig raamwerk vormen dat EU-accountants behoedt voor onnodige en belastende verregaande VS-regelgeving, die een belemmering vormt voor de totstandkoming van een efficiënte transatlantische en wereldwijde kapitaalmarkt.

Overzicht van de prioriteiten op korte termijn: Moderniseren van de Achtste Richtlijn Vennootschapsrecht

De Commissie zal voorstellen de Achtste Richtlijn Vennootschapsrecht (Richtlijn 84/253/EEG) te moderniseren zodat deze wordt omgevormd tot een veelomvattende, op beginselen gebaseerde richtlijn die op alle in de EU uitgevoerde wettelijke accountantscontroles toepasbaar is. De gemoderniseerde richtlijn zal beginselen bevatten op het gebied van de controle van buitenaf, de externe kwaliteitsborging, de onafhankelijkheid van de externe accountant, een gedragscode, standaarden voor accountantscontrole, tuchtmaatregelen en de aanwijzing en het ontslag van met de wettelijke controle belaste accountants.
Versterken van het regelgevingsproces in de EU

Een van de voorstellen om tot een gemoderniseerde Achtste Richtlijn te komen is de oprichting van een regelgevend comité voor accountantscontrole. De Commissie zal in overeenstemming met de comitéprocedures de uitvoeringsmaatregelen vaststellen die nodig zijn om de beginselen te ondersteunen die in de gemoderniseerde Achtste Richtlijn zijn vastgelegd. Het bestaande EU-Comité Accountantscontrole, dat zal worden omgedoopt tot het Adviescomité Accountantscontrole en dat uit vertegenwoordigers van de lidstaten en de beroepsgroep zal zijn samengesteld, zal zijn werkzaamheden voortzetten in de hoedanigheid van een adviescomité. Intensiveren van de controle van buitenaf op het accountantsberoep

De Commissie zal samen met het Adviescomité Accountantscontrole de bestaande systemen voor de uitoefening van controle van buitenaf analyseren en minimumvereisten (beginselen) voor de controle van buitenaf vaststellen. De Commissie zal een coördinatiemechanisme op EU-niveau opzetten dat alle nationale systemen voor de uitoefening van controle van buitenaf aaneensmeedt tot een efficiënt EU-netwerk. De toepassing van internationale standaarden voor accountantscontrole (ISA's) bij alle wettelijke accountantscontroles in de EU verplicht stellen

De Commissie en het Adviescomité Accountantscontrole zullen de invoering van de ISA's vanaf 2005 voorbereiden. In het kader van deze voorbereiding zullen onder meer de volgende werkzaamheden worden verricht: een analyse van de communautaire en nationale voorschriften op het gebied van de accountantscontrole die niet in de ISA's zijn vervat, de ontwikkeling van een valideringsprocedure, de invoering van een gemeenschappelijk accountantsverslag en het maken van kwaliteitsvertalingen van de ISA's. De Commissie zal zich inzetten om verdere verbeteringen aan te brengen in de IFAC/IAASB-procedure voor de vaststelling van standaarden voor accountantscontrole, met name door ervoor te zorgen dat het openbaar belang optimaal wordt behartigd. Mits bevredigende vooruitgang wordt geboekt, zal de Commissie een bindend wetgevingsinstrument voorstellen dat de toepassing van de ISA's vanaf 2005 verplicht stelt.

Overzicht van de prioriteiten op middellange termijn: Zorgen voor een betere tuchtregeling

De Commissie en het Adviescomité Accountantscontrole zullen de nationale tuchtregelingen evalueren om gemeenschappelijke benaderingen te ontwikkelen en een verplichting voor de lidstaten invoeren om nauwer samen te werken in grensoverschrijdende zaken. Accountantskantoren en de netwerken waartoe zij behoren transparanter maken

De Commissie en het Adviescomité Accountantscontrole zullen vereisten voor de informatieverschaffing door accountantskantoren opstellen, welke onder meer hun relaties zullen regelen met de internationale netwerken waartoe zij behoren.
Behoorlijk ondernemingsbestuur: versterken van de auditcomités en de interne controle

De Commissie en het Adviescomité Accountantscontrole zullen zich buigen over de aanwijzing, het ontslag en de honorering van met de wettelijke controle belaste accountants en over de communicatie tussen de met de wettelijke controle belaste accountant en de gecontroleerde onderneming. De Commissie en het Adviescomité zullen tevens een onderzoek instellen naar de betrokkenheid van de met de wettelijke controle belaste accountant bij de beoordeling van en de verslaggeving over interne controlesystemen.
Versterken van de onafhankelijkheid van de externe accountant en de gedragscode

De Commissie zal een onderzoek instellen naar de gevolgen van een stringentere benadering van de verstrekking van nevendiensten aan de gecontroleerde cliënt. De Commissie zal tevens de dialoog tussen EU- en VS-regelgevers en -toezichthouders over de onafhankelijkheid van de externe accountant voortzetten om ervoor te zorgen dat de VS de gelijkwaardigheid van de EU-benadering erkennen. De Commissie en het Adviescomité Accountantscontrole zullen de bestaande nationale gedragscodes en de IFAC-gedragscode analyseren en nagaan of verdere actie geboden is.
Verdiepen van de interne markt voor accountantsdiensten

De Commissie zal ernaar streven de oprichting van accountantskantoren makkelijker te maken door voor te stellen dat de in de bestaande Achtste Richtlijn vervatte restricties ten aanzien van eigenaarschap en management worden geschrapt. De Commissie zal de verstrekking van accountantsdiensten vrijstellen van de toepassing van haar voorstel inzake de erkenning van beroepskwalificaties (zie IP/02/393) door in de Achtste Richtlijn het beginsel van de wederzijdse erkenning op te nemen, waarbij evenwel als voorwaarde wordt gesteld dat met goed gevolg een vakbekwaamheidstest moet worden afgelegd. De Commissie zal een studie verrichten van de structuur van en de toegang tot de EU-accountantsmarkt.
Onderzoeken van de aansprakelijkheid van de externe accountant

De Commissie zal ook het economische effect van aansprakelijkheidsregelingen voor accountants analyseren.

De volledige tekst van de mededeling is beschikbaar op:

http://europa.eu.int/comm/internal_market/en/company/audit/index.htm