Provincie Zuid-Holland

Persbericht

21-05-2003
Gemeente Schipluiden biedt Uitplaatsingsplan verspreid liggend glas Midden-Delfland aan

Vanmiddag heeft de gemeente Schipluiden aan Gedeputeerde Marnix Norder het plan "Gras zonder glas, uitplaatsingsplan verspreid liggend glas uit Midden-Delfland" aangeboden.
"Gras zonder glas" is een plan van aanpak voor de uitplaatsing van ongewenste glastuinbouwbedrijven in Midden-Delfland. Het gaat om ongeveer 55 hectare glasopstallen waarvan 22 hectare in gemeente Maasland en 12 hectare in gemeente Schipluiden, met een kostenindicatie van EUR 35 miljoen.

De gemeente Schipluiden heeft opdracht verleend aan Grontmij om onderzoek te doen naar de kosten van uitplaatsing en naar prioritering en een voorstel te maken voor de fasering van uitplaatsing. Verschillende financieringsmogelijkheden zoals Ruimte voor Ruimte zijn in het onderzoek betrokken.
Verspreide kassen in Midden-Delfland verstoren de kwaliteit van het landschap zoals de openheid, lichthinder en de waterkwaliteit in het gebied.
Bovendien vormen ze een condensatiekern voor verdere verdichting van het landschap. Uitplaatsing van de bestaande, verspreid liggende glastuinbouwbedrijven bieden oplossingen voor het behoud van de kwaliteit van het landschap. Het plan van aanpak biedt aanknopingspunten voor de realisatiefase waarbij volledige vrijwillige medewerking van de eigenaren van bedrijven nadrukkelijk het uitgangspunt is.

Het uitplaatsingsplan vormt een van de dertien projecten in het kader van het kwaliteitsplan Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS). Met het plan IODS werken overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen aan de toekomst van Midden-Delfland, het gebied tussen Vlaardingen en Schiedam. Tevens onderzoeken zij het vraagstuk of bereikbaarheid verbeterd kan worden door de eventuele aanleg van de A4 Delft-Schiedam. Binnen IODS is gemeente Schipluiden projecttrekker van de uitplaatsing van verspreid glas. In het kader van IODS zal gezocht worden naar financiële middelen voor het project.