Gemeente Capelle a/d IJssel

Daarom gordel om!

In de periode van 19 mei tot en met 15 juni 2003 voert de gemeente Capelle aan den IJssel
de campagne Daarom gordel om! in. Doel is het gebruik van autogordels te stimuleren. Met posters op driehoeksborden langs de weg en via artikelen in de media worden de gordels onder de aandacht gebracht. De actie sluit aan op de provinciale en landelijke campagnes ter bevordering van het autogordelgebruik.

Sinds 1 juni 1975 is het in Nederland verplicht om een autogordel te dragen in alle personenautos waarin voorin autogordels aanwezig zijn. Vanaf 1 april 1992 geldt de draagplicht ook voor achterin de auto, voorzover daar aanwezig. De verplichting geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Voor het vervoer van kinderen van 3 tot 12 jaar moet een kinderzitje worden gebruikt; als dat niet aanwezig is, moeten ze een gordel om.
Het is nog steeds nodig om het publiek ervan te doordringen dat het gebruik van de gordel de eigen veiligheid en die van de mede-inzittenden ten goede komt. 1% meer gordelgebruik scheelt namelijk drie doden per jaar en nog veel meer gewonden.

In 2000 droeg gemiddeld 4 op de 5 inzittenden een autogordel. Het gordelgebruik door bestuurders en passagiers op de voorbank is echter aanzienlijk beter dan door passagiers op de achterbank. Hoewel vrijwel iedereen het nut van de gordel inziet, is het voor een deel van de auto-inzittenden nog steeds niet een vanzelfsprekende, automatische handeling om de gordel om te doen. Binnen de bebouwde kom, bij korte ritten en op de achterbank blijft het gordelgebruik onder de maat. De campagnes die het gebruik van de autogordel promoten moeten zorgen voor een nog hoger gebruik van de gordel. Dus: Daarom gordel om! Een autogordel omdoen is zo gedaan en spaart levens!

Meer informatie
Voor vragen over de verkeersveiligheidscampagnes kunt u contact opnemen met de verkeersveiligheidscoördinator van de gemeente, de heer B. van Lent, telefoonnummer 010-2848715.