Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 20 mei 2003

Op dinsdag 20 mei 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Brief aan raad over beleidslijn inzake instellen hoger beroep Het college heeft besloten de raad per brief te informeren over de aanpak die het college in de toekomst wil volgen bij het raadplegen van de gemeenteraad over het al of niet instellen van hoger beroep in gerechtelijke procedures. Het presidium wordt gevraagd de brief te plaatsen op de mededelingenlijst voor de vergadering van de commissie Bestuurszaken.

Conceptnota Communicatie
Het college heeft de conceptnota Communicatie in hoofdlijnen vastgesteld. Het presidium wordt gevraagd de conceptnota voor discussie voor te leggen aan de raadscommissie Middelen.

Bewonersondersteuning Goudenregenstraat
In juli 2002 heeft het college ingestemd met de sloop- en nieuwbouwvariant voor het project Goudenregenstraat / Narcisstraat. De gemeente en de particuliere opdrachtgevers moeten tot overeenstemming zien te komen over de sloop en nieuwbouw. Om de bewoners in dit traject te ondersteunen, heeft het college ermee ingestemd om de bewoners ondersteuning aan te bieden door de Vereniging Eigen Huis. De kosten hiervoor worden gedekt uit het krediet Goudenregenstraat/Narcisstraat.

Startnotitie proces Welstandsnota
De Woningwet schrijft voor dat de gemeente welstandsbeleid en welstandscriteria moet vaststellen. Deze moeten worden opgenomen in een Welstandsnota. Het college heeft de startnotitie voor het opstellen van deze nota vastgesteld. Om de totstandkoming van de nota te begeleiden wordt een werkgroep ingesteld. Voor de vervaardiging van het stuk wordt extern advies ingehuurd; er is binnen de gemeente geen capaciteit beschikbaar om dat zelf te doen. Voor de conceptnota zal een inspraakprocedure worden gevolgd. Het presidium wordt gevraagd de startnotitie ter kennisname te brengen van de raadscommissie Ruimte. De commissie zal ook gepolst worden of een van de leden deel wil uitmaken van de werkgroep.

Voortgang projecten met ISV-bijdragen/(her)verdeling ISV-gelden Voor de projecten die (deels) bekostigd worden uit de zogenaamde ISV-gelden is een stand van zaken overzicht opgesteld. Het college heeft hier kennis van genomen. Uit het overzicht blijkt onder meer dat voor een aantal projecten van de lijst met 15 projecten die in 2001 door de raad is vastgesteld, een langere voorbereidingstijd nodig is. Ook is een aantal projecten goedkoper uit te voeren of op andere wijze te financieren. Dit betekent dat een herverdeling van de ISV-gelden kan plaatsvinden. Het college heeft ingestemd met het voorstel een deel van de ISV-gelden te herverdelen over een aantal nieuwe projecten:

· Zelfredzaamheid en sociale cohesie: 454.000,-
· Aandacht specifieke doelgroepen, jeugd en jongeren: 368.000,-
· Studie potentie Hoofdweggebied: 45.000,-
· Structuur en identiteit: deelproject Structuurvisie: 91.000,-
· Beleid en monitoring van ISV-projecten en gelden: 48.000,- Verder is het college ermee akkoord gegaan om voor het project Schollevaar-Oost (staat op lijst van 15 projecten die in 2001 door de raad zijn gehonoreerd) 98.000,- extra beschikbaar te stellen. Wat betreft het project Structuur en identiteit, deelproject Schollebos wordt het gereserveerde bedrag van 726.000,- tijdelijk apart gezet. Het wachten is op de uitkomst van de subsidieaanvraag bij de Europese Unie voor het Vuykterrein. Het presidium wordt verzocht het voorstel te agenderen voor vergaderingen van de commissie Ruimte en de gemeenteraad.

Verbetering positie starters op woningmarkt
In de gemeenteraadsvergadering van 4 november 2002 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen. Hierbij is het college verzocht om in overleg te treden met Stichting Woningpartners om samen een selectieprocedure te ontwikkelen waarbij een percentage van de leegkomende woningvoorraad beschikbaar komt voor de Capelse starters op de woningmarkt. Het college geeft aan dat dergelijk overleg met Woningpartners al plaatsvindt. Verder is de gemeente inmiddels lid van het Regionaal Platform Lokaal Maatwerk en wordt ook in ander regionaal verband nagedacht over het verbeteren van de positie van starters op de woningmarkt. Daarnaast worden de mogelijkheden voor betaalbaar bouwen voor starters op rij gezet en besteedt ook het lopende Woningmarktonderzoek nadrukkelijk aandacht aan de woonwensen van starters. Mede op grond van deze acties verwacht het college in het vierde kwartaal van dit jaar nader advies uit te kunnen brengen over een integrale aanpak Verder heeft de raad het college gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken van het project starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten. Hierbij wordt het verschil tussen de koopsom en de maximaal toegestane lening volgens de normen van de nationale hypotheekgarantie gecompenseerd. Gezien de hoge kosten die gepaard gaan met deelname aan dit fonds heeft het college besloten om voorlopig niet deel te nemen aan het Stimuleringsfonds en het project starterslening. Deze optie wordt wel meegenomen in het bredere onderzoek naar de oplossingen voor de startersproblematiek en overleg met Woningpartners en andere partijen.
Het college zal de raadsleden per brief informeren over de wijze waarop het de opdrachten uit de motie heeft afgedaan. Vergunningaanvraag voor het houden van een Night-Skate, fun-skatetocht en prestatielopen
De burgemeester heeft vergunning verleend aan De Zuiderster BV voor het houden van een Night-Skate, fun-skatetocht en prestatielopen op 24 mei en 25 mei 2003. Het college heeft vergunning verleend voor het ten gehore brengen van mechanische en eventueel levende muziek en het houden van kraampjes.

Zienswijze Ontwerp Provinciaal Restauratie-Uitvoeringsprogramma 2003-2008
In april 2003 is het Ontwerp Provinciaal
Restauratie-Uitvoeringsprogramma 2003-2008 ontvangen. De gemeenteraad heeft onder meer het pand Dorpsstraat 164 aangemeld voor opname in het programma. Om procedurele redenen is de aanmelding echter niet in het ontwerp-programma opgenomen. Dit betekent dat als het programma volgens het ontwerp wordt vastgesteld, niet begonnen kan worden met de restauratie van het pand in de Dorpsstraat. Belanghebbenden kunnen voor 20 mei 2003 hun zienswijze op het ontwerp-programma indienen. Het college heeft besloten van deze mogelijkheid gebruik te maken.