Gemeente Leeuwarden

Onderzoek drugsverslaafden en dak- en thuislozen

Opvangproblematiek in kaart gebracht

Op 20 mei maakte Onderzoeksbureau Intraval het onderzoek bekend naar de omvang van het aantal harddruggebruikers en dak- en thuislozen in o.a. Leeuwarden. Hieruit blijkt dat Leeuwarden ongeveer 200 dak- en thuislozen en 400 (problematische) harddrugverslaafden heeft. Volgens de onderzoekers is dit een aanzienlijk aantal gelet op de omvang van Leeuwarden als middelgrote stad. De opvatting dat de voorzieningen van Leeuwarden een sterke aanzuigende werking hebben, wordt in het onderzoek weerlegd. Zo gaan gedetineerden na detentie in Leeuwarden meestal terug naar hun vroegere woonplaats.

De onderzoekers zijn van mening dat de registratie van verslaafden meer aandacht verdient. Er wordt door diverse instanties wel geregistreerd, maar deze zijn onvoldoende op elkaar afgestemd, waardoor dubbeltellingen voorkomen. De gemeente heeft inmiddels afspraken gemaakt met de instellingen over de aanschaf van een gezamenlijk registratiesysteem, waardoor er meer inzicht over de aard en omvang van deze problematiek komt.

Van de cliënten van woonvoorziening de Terp is 45% afkomstig uit Leeuwarden, 23% uit de provincie Fryslân en 32% uit de rest van het land. Volgens de onderzoekers dient het reeds ingezette beleid om voorzieningen te spreiden over de provincie te worden voortgezet. Mensen kunnen in hun eigen omgeving het beste worden opgevangen. In het kader van de Regiovisie Maatschappelijke Opvang heeft Leeuwarden (als centrumgemeente) reeds afspraken hierover gemaakt met de 31 Friese gemeenten.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat een aantal vormen van opvang en begeleiding ontbreken. Zo bestaat voor verslaafden nog geen woonvoorziening en geen gebruiksruimte en is er voor jonge dak- en thuislozen onvoldoende opvang. Ook dagopvang in het weekeinde wordt als verbetersuggestie aangegeven.

De gemeente Leeuwarden heeft diverse initiatieven genomen om de situatie te verbeteren. Preventie van verslaving en dak- en thuislozen krijgt daarbij veel aandacht.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.onderzoek_drugsver slaafden_en_dak%2D_en_thuislozen]