Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciaal regeerakkoord krijgt steun

21-5-2003
Op 19 mei hebben provinciale staten gedicussieerd over het coalitieakkoord. Daarin staan de voornemens die de coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD hebben voor de periode tussen 2003 en 2007. Met de titel "Werk in uitvoering" willen de opstellers benadrukken dat de uitvoering een belangrijke plaats inneemt in de komende provinciale 'regeringsperiode'. Het akkoord is een groeimodel, dat nog niet in detail is uitgewerkt. Provinciale staten stemmen in met de hoofdlijnen, maar benadrukken dat er geen sprake is van een statenakkoord. PS gaan naast het coalitieakkoord voor het college van GS een eigen statenprogramma maken, waarin staat hoe het akkoord uitgevoerd moet worden.

Het coalitieakkoord moet gezien worden als een provinciaal 'regeerakkoord'. Dat staat in een door verschillende oppositiepartijen ingediende en met algemene stemmen aangenomen motie. Deze vermeldt ook dat er een Statenprogramma - losstaand van het coalitieakkoord - moet komen over de politiek-bestuurlijke proceskant. In dat programma - dat geldt voor de komende statenperiode - moet het beleid over de kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rollen van provinciale staten worden uitgewerkt. Maar er moeten ook concrete plannen in komen te staan. Bovendien worden daarin de afspraken over de uitvoering van die plannen vastgelegd.
De oppositie is van mening dat er te weinig vernieuwing zit in het door de drie coalitiepartijen geformuleerde coalitieakkoord. De coalitiepartijen en de oppositie zijn het eens met elkaar dat de accenten komen te liggen op de beoordeling van de uitvoering van de plannen. "De prestatie staat op de voorgrond en daar moet GS op worden afgerekend". Naast de uitvoering moeten GS ook beoordeeld worden op de inhoudelijke kant. Gedeputeerde Lokker, die namens de coalitiepartijen een toelichting gaf op het akkoord, daagde de staten uit om waar nodig GS ook "inhoudelijk om de oren te slaan. Maar wij zullen als GS ook meer om de keukentafel gaan zitten".

Gedeputeerden gekozen en benoemd
Provinciale staten hebben conform het voorstel uit het coalitieakkoord een nieuw college van gedeputeerde staten gekozen. De gedeputeerden Lokker (CDA), Kamp (CDA), van Bergen (PvdA) en Streng (VVD) blijven in het dagelijks bestuur. Nieuw in het college van GS zijn de heren J. Binnekamp (VVD), sinds 1995 lid van provinciale staten en sinds 2003 raadslid te IJsselstein en dr. G.Mik (PvdA), waarnemend burgemeester van Maarssen en daarvoor wethouder van Utrecht. Zij beëindigen daarmee hun functies in het openbaar bestuur van respectievelijk de gemeenten IJsselstein en Maarssen.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl