Nieuwsbericht

vrijdag, 11 april 2003, 15.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Twee mannen aangehouden na brandstichting
Alkmaar, dinsdag 20 mei 2003.
Dinsdagavond zijn twee mannen van 20 en 22 jaar en afkomstig uit Den Helder en Schagen aangehouden op het NS-station in Alkmaar. Zij worden er van verdacht brand te hebben gesticht in een trein. De conducteur van de trein zag, terwijl de trein stil stond op het station, rook onder een treinstel vandaan komen. Toen hij op onderzoek uitging bleek die rook afkomstig te zijn vanuit een toiletruimte in de trein. In het toilet werden drie personen aangetroffen en een grote hoeveelheid krantenpapier. Het was duidelijk zichtbaar dat een deel van die kranten waren verbrand. Twee van de drie mannen konden worden aangehouden. De derde wist te ontkomen. Door het snelle optreden van de conducteur was er nauwelijks schade ontstaan door de brandstichting. De beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verder onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed van alcohol
Castricum, woensdag 21 mei 2003.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd een 28-jarige bestuurder van een personenauto uit Limmen aangehouden op de Soomerwegh. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. De bestuurder blies 545 ug/l. Dat is 2,5 maal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Heerhugowaard, woensdag 21 mei 2003.
Op de Westerweg werd in diezelfde nacht een 48-jarige inwoner van Nieuwe Niedorp aangehouden. Surveillerende agenten hadden de man zien rijden met zijn auto en constateerden dat hij slingerend reed. Bij controle bleek dat ook deze man alcohol had gebruikt. Hij blies 410 ug/l. Nagenoeg het dubbele van de toegestane .

Heiloo, woensdag 21 mei 2003
Tot slot werd in die nacht een 32-jarige Engelsman aangehouden op de Kennemerstraatweg. Hij reed daar als bestuurder van een auto. Ook hij bleek bij controle te diep in het glaasje te hebben. Hij blies 510 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid.

Snelheidscontrole
Heerhugowaard, woensdag 21 mei 2003.
Woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Smaragd waarbij het volgende werd geconstateerd. Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: onbekend
Aantal overtredingen: 8
Hoogst gemeten snelheid: 76 km/u

NOORDKOP

Twee mannen gewond na vechtpartij
Schagen, dinsdag 20 mei 2003.
Twee mannen van 21 en 33 jaar zijn dinsdagavond gewond geraakt nadat ze met elkaar op de vuist gingen. Beiden zijn woonachtig in dezelfde caravan op het terrein van het Asielzoekerscentrum aan de Nes. Tijdens de vechtpartij werd de 33-jarige man met een mes gestoken terwijl de jongste met een glas op zijn hoofd werd geslagen. Deze laatste werd ter plaatse aan zijn verwondingen geholpen door het ambulance personeel. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De oudste man is overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar en daar opgenomen. Ook hij is aangehouden.

Fietsen gestolen na inbraak
Den Helder, woensdag 21 mei 2003.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een winkel aan de Marsdiepstraat. Onbekenden vernielden een groot etalageraam van de winkel. Vervolgens werden een aantal fietsen uit het bedrijf weggenomen. Hoeveel dat er zijn kon de eigenaar nog niet vaststellen. Een bewoner hoorde omstreeks 03.50 uur een aantal harde knallen en zag kort daarop een jongen in een grijze jas en donkere broek wegrennen in de richting van de Amerstraat. Eventuele getuigen van deze inbraak worden verzocht contact op te nemen met de politie in Den Helder, telefoon 0900-8844.

Diefstal auto
Nieuwe Niedorp, woensdag 21 mei 2003
In de nacht van dinsdag op woensdag werd een personenauto gestolen vanaf de Omloop. Dinsdagavond omstreeks 20.30 uur parkeerde de eigenaar zijn auto daar. Woensdagmorgen omstreeks 05.45 uur bleek de auto te zijn verdwenen. Het betreft een auto van het merk Ford, type Fiësta. De auto is rood van kleur en voorzien van het kenteken 06-FK-ZG.

Verkeerscontroles
Julianadorp, woensdag 21 mei 2003.
Woensdag morgen tussen 07.30 en 11.45 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Langevliet. Tijdens deze controle werden zo'n 750 auto's en ruim 50 bromfietsen gecontroleerd. Naast de controle op de papieren en de technische staat van de voertuigen werd ook een roodlicht controle gehouden. Dertien autobestuurders, veertien fietser en één bromfietser negeerden het rode verkeerslicht en werden daarvoor bekeurd. Twaalf autobestuurders werden bekeurd omdat zij geen autogordel droegen. Van vijf bromfietsen bleek de constructiesnelheid te hoog te zijn. Tot slot werden nog zes bekeuringen uitgeschreven in verband met een aantal technische overtredingen

Auto over de kop
Den Burg, dinsdag 20 mei 2003.
Dinsdag aan het eind van de middag vond een eenzijdig ongeval plaats op de Hoornderweg. De bestuurster van een personenauto, een 26-jarige inwoonster van Den Burg, reed over genoemde weg. In een daar gelegen bocht in de weg raakte zij door onverklaarbare oorzaak de macht over het stuur en kwam in de berm terecht. De auto kantelde en kwam op zijn kop, in de berm tot stilstand. De vrouw liep bij dit ongeval een hersenschudding op. De auto werd volledig vernield.

WESTFRIESLAND

Verkeerscontroles
Wognum, dinsdag 20 mei 2003.
Woensdagmiddag werden op de Hoornseweg en de Nieuweweg verkeerscontroles gehouden. Op de Nieuweweg betrof het een controle die speciaal gericht was op bromfietsen. Van de twaalf gecontroleerde brommers bleken er zeven een te hoog vermogen te hebben. De bestuurders zijn hiervoor bekeurd.
Op de Hoornseweg werd en snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Het is niet bekend hoeveel voertuigen het meetpunt passeerden. Zes van hen reden te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 77 km/u.
In Benningbroek werd tussen 18.15 en 20.00 uur en snelheidscontrole gehouden op de Ganker. Hierbij werden elf bestuurders bekeurd omdat zij te snel reden (hoogst gemeten snelheid is niet bekend)

Verdachten aangehouden na inbraak in auto's
Blokker, woensdag 21 mei 2003.
In de nacht van dinsdag op woensdag werden twee bestelbusjes opengebroken die geparkeerd stonden op de Abdij . Om in de auto te komen had men van beide auto's het slot van de achterdeur vernield. Vanuit de beide auto's werden gereedschapkoffers en verschillende elektrische apparatuur weggenomen. Volgens getuigen zouden de verdachte zijn weggereden in een stationwagen.
Surveillerende agenten zagen een dergelijk auto rijden in de directe omgeving waar één van de bestelwagens geparkeerd stond. Zij zetten de achtervolging in. Via verschillende straten belandde de auto uiteindelijk op een doodlopend gedeelte van Westerblokker. Daar ramde de bestuurder een paal om vervolgens tegen een geparkeerde auto tot stilstand te komen. De twee inzittende wisten te ontkomen maar konden kort daarop met behulp van een politiehond worden aangehouden. Het betrof een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 19-jarige vrouw uit Hoorn. Zij hadden zich verstopt in het struikgewas in de omgeving. De auto waarin zij reden bleek op 8 mei van dit jaar te zijn gestolen in Zwaag. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.