Gemeente Amsterdam

Handelsreis gemeente Amsterdam naar Helsinki en Riga 7 mei 2003 - Johanneke Helmers

Een delegatie uit de regio Amsterdam zal onder leiding van burgemeester Cohen een bezoek brengen aan Helsinki (Finland) en Riga (Letland). Deelnemers uit overheid, wetenschap en bedrijfsleven brengen van 20 tot en met 23 mei een bezoek aan deze steden.

De reis heeft drie doelen:

* leren van de succesvolle Finse kennis-economie;
* en aandacht vestigen op Amsterdam als aantrekkelijke Europese culturele- en zakenstad;

* bevorderen kennisuitwisseling en buitenlandse investeringen in Amsterdam en de regio.

In Riga tekenen de Letse en Amsterdamse deelnemers bovendien op 22 mei een samenwerkingsovereenkomst.

Helsinki

Finland wordt internationaal gezien als een schoolvoorbeeld waar het gaat om de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en de lokale overheid. Zo zijn er bij vrijwel alle Finse universiteiten science parks, waar startende ondernemingen en de universiteit samenwerken.

Sinds het midden van de jaren tachtig heeft Finland een actieve strategie gehanteerd om van het land een sleutelspeler in de internationale kenniseconomie te maken. Uit de sterke groei van de Finse economie van medio jaren negentig blijkt dat deze strategie zijn vruchten afwerpt. In Helsinki brengt de delegatie onder andere een bezoek aan het Helsinki Science and Business Park, Nokia en Tekes.

Riga

Tijdens zijn bezoek aan Riga zal burgemeester Cohen met de voorzitter van de gemeenteraad van Riga, Gundars Bojärs, een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Amsterdam en Riga zullen de komende vier jaar kennis en ervaring uitwisselen op verschillende gebieden; infrastructuur en verkeer en vervoer, monumentenzorg, de gemeentearchieven, de havens, E-government en ICT-beleid. Amsterdam wil in haar buitenlands beleid meer aandacht besteden aan de samenwerking met steden in de nieuwe toetredingslanden van de EU.

© Gemeente Amsterdam