Politie Amsterdam-Amstelland

Vanavond in Ter Plaatse


21-5-2003. Vanavond in Ter Plaatse onder andere aandacht voor een overval op een benzinestation aan de Gooieseweg en de dodelijke schietpartij in de P.C. Hooftstraat.
Lees meer op onze assistentie-pagina.
Bonnen voor fietsen op de stoep
21-5-2003. De politie heeft gisterochtend binnen een uur 28 fietsers op de bon geslingerd omdat zij over het trottoir fietsten in de Ferdinand Bolstraat ter hoogte van de Govert Flinckstraat.
---
Roof in parkeergarage
21-5-2003. Vannacht is een 30-jarige man het slachtoffer geworden van straatroof in een parkeergarage. De man kwam rond middernacht zijn auto ophalen, toen werd hij ingesloten door drie mannen. Hij werd vastgepakt en beroofd van zijn eigendommen. Daarna gingen de daders er vandoor.
Straatdealer aangehouden
21-5-2003. Vannacht hielden agenten in de binnenstad een 29-jarige straatdealer aan toen hij zijn verboden waren aan de man bracht. Ook zijn evenoude klant werd ingerekend. Die bleek net acht bolletjes te hebben gekocht. De koper werd na verhoor heengezonden. De dealer zit nog vast.

Werken bij de politie
24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).

---

Stop winkelcriminaliteit!

9-4-2003. Vanaf 10 april treedt de politie Amsterdam-Amstelland keihard op tegen winkelcriminaliteit. Een pakket maatregelen moet de criminaliteit en overlast, waarvan met name kleinere winkeliers de dupe worden, bestrijden. Onder het motto 'Stop winkelcriminaliteit' blijft geen enkele winkeldiefstal voortaan onbestraft.

Politietransactie
Nieuw is de politietransactie. Winkeldieven die voor een klein bedrag hadden gestolen, ontsprongen vroeger vaak de dans. Nu krijgen zij een transactie aangeboden, een soort boete. Is de buit tot 50 euro waard, dan moeten zij 115 euro betalen. Hebben zij spullen gestolen ter waarde van 50-150 euro, dan kost ze dat 190 euro. Bij een grotere buit moeten zij altijd voor de rechter verschijnen. En alle winkeldieven krijgen, ongeacht de buit, een strafblad.

Extra toezicht
In 'beruchte' gebieden wordt extra toezicht gehouden. Daarvoor wordt de Vliegende Brigade ingezet, die gekleed in opvallende jassen op scooters zal surveilleren.

Buurtregisseurs
De 200 buurtregisseurs in onze regio benaderen de winkeliers in hun buurt. Zijn dit er een paar, dan worden ze individueel benaderd en krijgen ze een advies op maat. Gaat het om winkelstraten of -centra, dan worden voorlichtingsavonden georganiseerd. Doel is de winkeliers te informeren over de actie, aan te geven hoe zij in geval van nood snel contact met de politie kunnen krijgen en hoe zij samen met andere winkeliers een vuist kunnen maken tegen criminaliteit en overlast.
---

Auto en rijbewijs kwijt

20-5-2003. Vannacht is een 38-jarige man uit Lelystad zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij op de Basisweg in Amsterdam vier keer de toegestane snelheid reed. Wegens wegwerkzaamheden geldt daar een maximumsnelheid van 30 km/h. De automobilist reed 120 km/u. De bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en zijn auto is voorlopig aan de ketting gelegd.

---

Rover krijgt waarschuwingsschot

19-5-2003. Zondagochtend arresteerde de politie een 32-jarige man die op heterdaad werd betrapt bij een ramkraak in Amstelveen. Hij was samen met tenminste één kompaan met een auto de winkel van een juwelier aan het Binnenhof binnengereden. De bestuurder wilde er vol gas vandoor. Een agente zag zich daarom genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen. De man stak hierop zijn handen uit het raam en gaf zich over. Zijn maat wist in het tumult te ontkomen. Hij verdween met een onbekende buit en is sindsdien spoorloos.
---

Nieuwe aanpak overlast metro

14-5-2003. Gisteravond is de aftrap gegeven van een groot offensief tegen overlast en criminaliteit op en rond de metrolijnen en de bijbehorende treinstations, onder de naam "De Blauwe Lijn". Het gaat hier om een samenwerking tussen de regiopolitie Amsterdam - Amstelland, de dienst spoorwegpolitie van het KLPD, het GVB en de Koninklijke Marechaussee. Een week lang zullen dagelijks 400 mensen worden ingezet.

Lijngebonden
Er gaat lijn- of tracégebonden worden gewerkt om te voorkomen dat bij de aanpak van een gedeelte van een lijn de overlast en criminaliteit zich verplaatst naar een ander locatie. Er zal gehandhaafd worden op basis van Zero Tolerance. De actie zal met enige regelmaat onaangekondigd herhaald worden.

Overlast en hinder
In de metro en op de stations ondervinden de reizigers en het metropersoneel veel overlast en hinder van mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare normen. Ook veel schoolgaande jeugd maakt zich hieraan weleens schuldig. Hierdoor kan bij de andere reizigers een gevoel van irritatie en onveiligheid ontstaan. Door consequent toezicht te houden en repressief op te treden wordt dit gevoel weggenomen.

Dit wordt bereikt door:

Het corrigeren van gedrag van passagiers die zich misdragen.

Het terugdringen van overlast en criminaliteit.

Het terugdringen van het zwart, cq grijs rijden in de metrotreinen.