Gemeente Lisse

21-05-2003 Gezond genieten in de natuur: pas op voor teken!

Teken zijn parasieten die leven van opgezogen bloed en houden zich schuil op plekken waar wij graag onze vrije tijd doorbrengen: natuurparken en recreatiegebieden maar ook de tuin, het park en sportveldjes. Ze zijn maar 1,5 mm groot en dus nauwelijks te zien met het blote oog. Wordt u gebeten, dan verschijnt er na enkele weken een rode cirkel op de huid en dat betekent dat u besmet kunt zijn geraakt met Lyme. Een gevaarlijke infectie waarmee u gelijk naar de huisarts moet gaan.

Voorzorgsmaatregelen
Gelukkig kunt u eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting te voorkomen. Wilt u zonnen? Ga dan naar het strand en niet naar het bos, de duinen of het park. Daarnaast kunt u zich beschermen door de huid zoveel mogelijk te bedekken, als is het maar met iets duns. Controleer verder na thuiskomst van de natuurwandeling of het wedstrijdje op het sportveld altijd uw huid en haar. Bij uzelf, uw kinderen maar ook uw hond want honden nemen heel gemakkelijk teken mee door tegen takken te schuren.

Toch gebeten?
Verdoof de teek nooit voor verwijdering! U verhoogt dan de kans op besmetting omdat de teek zich ontspant en het opgezogen bloed weer terug laat stromen in uw lichaam. De besmettingskans kan voor mens en dier minimaal blijven als de teek binnen 24 uur op de juiste manier wordt verwijderd en u het wondje ontsmet met 70% alcohol. Met een goed ontsmette tekenverwijderpincet in uw verbanddoos kunt u heel veel leed voorkomen! Hebt u lichamelijke klachten? Gaat u dan direct naar de huisarts want zo´n 20 tot 30% van de teken veroorzaakt Lyme.

Besmet?
Merkt u de beet niet op maar u bent wel besmet geraakt, dan verschijnt er in de meeste gevallen na een week of drie een felle, roodgekleurde cirkel rond de tekenbeet. Ga dan gelijk naar de huisarts en vraag om een goed antibioticum. Wees evengoed alert want niet altijd wordt de besmetting geuit in een roodgekleurde cirkel! Hebt u klachten, laat uw bloed dan acht tot tien weken na de vermoedelijke beet controleren op Lyme want u kunt wel degelijk besmet zijn. Twijfelt u? Laat dan zo´n zes tot acht weken later nogmaals uw bloed prikken.

Besmettingsverschijnselen
De meest voorkomende verschijnselen bij mensen zijn chronische vermoeidheid, plotseling zeer pijnlijke gewrichten en zenuw- en oogklachten. Met de juiste medicijnen is Lyme goed te behandelen. Mate en duur van de behandeling hangen echter helemaal af van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Handel dus tijdig!

Gratis boekje bij tekenverwijderset
Er is een gratis voorlichtingsboekje van de stichting SAAG verkrijgbaar. U krijgt het boekje ook wanneer u een tekenverwijderset aanschaft, die bestaat uit een speciaal ontworpen en gepatenteerde, roestvrijstalen tekenverwijderpincet, een onbreekbaar vergrootglaasje en twee 70% alcoholsachets (desinfecteer). Voor dit setje betaalt u 9,19 inclusief porti en btw. De set is verkrijgbaar bij SAAG maar ook bij apothekers en drogisterijen.

Wilt u meer informatie?
De SAAG-helpdesk is tijdens kantooruren bereikbaar op (0299) 66 00 68. Of u kijkt op www.saag.nl.