Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Bestrijding illegale migratie Roemenie en Nederland

Martin Bruinsma
070 370 6266

4313
21.05.03

NADERE SAMENWERKING ROEMENI. EN NEDERLAND BIJ DE BESTRIJDING VAN

ILLEGALE MIGRATIE

De Roemeense staatssecretaris van Binnenlandse Zaken dhr. A. Farcas en de hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dhr. P. Veld hebben afgesproken de samenwerking tussen de beide landen uit te breiden om illegale migratie tegen te gaan.

Door de Roemeense autoriteiten worden de paspoorten inmiddels ingenomen van Roemenen die door Nederland zijn verwijderd wegens illegaal verblijf. De duur van de inname van de paspoorten kan oplopen tot 5 jaar. Een (snelle) terugkeer van deze uitgezette illegalen wordt hiermee tegengegaan. Gelet op de huidige situatie lijkt deze maatregel reeds effect gesorteerd te hebben.
De Roemeense staatssecretaris van Binnenlandse Zaken A. Farcas heeft tevens aangeboden tot een verbreding van de samenwerking te willen komen aangaande het tegengaan van illegale migratie. Door een verbeterde controle bij de landsgrenzen en de luchthavens en een verbeterde informatie-uitwisseling zal illegale migratie en de organisaties die zich hier mee bezighouden beter kunnen worden bestreden.

Nederland heeft aangeboden dat gelet op de goede samenwerking de Roemenen kunnen beschikken over het zogenaamde Edison-systeem. Hierdoor krijgen de Roemenen de toegang tot een geautomatiseerde databank met informatie over de veiligheidskenmerken van reis- en identiteitsdocumenten van een groot aantal landen. Met dit systeem zal het herkennen en opsporen van falsificaten door de Roemenen worden vergemakkelijkt.

In de nabije toekomst zal op verzoek van de Roemenen door de hoofddirecteur van de IND een bezoek worden gebracht aan Roemenië om de intensieve activiteiten van de Roemeense autoriteiten op het gebied van immigratie te bekijken.

------

21 mei 03 15:55