Socialistische Partij

12de congres

SP steunt Consumentenbond in verzet tegen GEN-tech voedsel

21-05-2003 * De Consumentenbond schreef vorige week een brief aan de Ambassadeur van de Verenigde Staten, om te protesteren tegen de beslissing van de VS om een aanklacht tegen de Europese Unie in te dienen bij de Wereld Handelsorganisatie (WHO) vanwege het moratorium op genetische gemodificeerde organismen (GGO?s). SP-Europarlementarier Erik Meijer steunt samen met Tweede Kamerlid Krista van Velzen de actie van de Consumentenbond. Volgens Meijer is opstelling van de VS tegen het Europese Moratorium op Gentech-voedsel een nieuw voorbeeld van de arrogantie en agressie die tot huisstijl zijn geworden van de Amerikaanse diplomatie.

De SP is van mening dat de introductie van GGO's op de markt moet worden gestopt. "De SP vindt dat door de ontwikkeling van GGO's de macht van grote westerse multinationals in relatie tot de boeren wordt versterkt. Vooral de kleine boeren uit arme landen zijn daarvan de dupe", aldus Meijer. Ook vindt de SP dat het kweken van GGO's het milieu in gevaar brengt en dat het naast elkaar bestaan van op GGO's-gebaseerde landbouw en bio-landbouw onmogelijk is. Bovendien vindt de SP dat de mogelijke gezondheidsproblemen van de consumptie van GGO's niet genoeg onderzocht zijn. "We zien dat ook de Europese consument van deze ontwikkeling geen voorstander is. We vinden dat er goede wetgeving moet komen voor het telen, de handel en het gebruik van GGO's."

De VS is het enige belangrijke land dat het Cartagena Bioveiligheid Protocol niet heeft ondertekend. Dit Protocol biedt de mogelijk om de internationale handel in GGO's te controleren. Meijer: "Cartagena was een compromis tussen voorstanders van GGO's en mensen die, zoals de SP, zich verzetten tegen of twijfelen aan het nut en gebruik van biotechnologie in landbouw en voedselproductie. Maar het is ook een belangrijke erkenning van het feit dat een zorgvuldige controle van deze producten met deze nieuwe technologie noodzakelijk is. Het Protocol wordt van kracht zodra het door vijftig landen is geratificeerd, wat hopelijk later dit jaar zal lukken. De VS zet zich daar nu eenzijdig tegen af.

Volgens Eurostat, het officiële statistiek bureau van de Europese Unie, wil 70% van Europese consumenten geen GEN voesel eten. Bovendien vinden negen op tien Europeanen dat duidelijke etikettering noodzakelijk is. Meijer: "Verschillende EU lidstaten hebben geweigerd het moratorium op te heffen totdat het systeem van etikettering in werking is. Dit etiketteringssysteem wordt momenteel in het Europees Parlement en Raad van Ministers behandeld. Het zal voor het eind van het jaar goedgekeurd worden. De timing van de aanklacht is dus een duidelijke provocatie. Vindt de VS dat er geen etikettering moeten komen en heeft George W. Bush nu ook al het recht om Europese staatsburgers te vertellen wat ze wel en niet moeten eten?"

De SP vindt dat Nederland en de Europese Unie, als relatief welvarende staten bij uitstek in staat zijn om een voorbeeld te geven aan de rest van de wereld en te komen tot een juiste en doelmatige regelgeving op basis van het voorzorgsbeginsel. Nederland en de EU dienen te laten zien dat internationale wetten gerespecteerd moeten worden in plaats van dat er op basis van macht, een beginsel dat nu lijkt te leidend in de VS, wordt 'samengewerkt'. "We zijn niet uit op een handelsoorlog," zeggen Meijer en van Velzen, "Toch vinden wij dat de EU prioriteit moet geven aan de soevereiniteit van haar lidstaten en de rechten van consumenten op een doeltreffende bescherming en duidelijke informatie."