Gemeente Almelo

Realisatie unilocatie VMBO Pius X College en CSG Het Noordik van start

Het college van Burgemeester en wethouders en de schoolbesturen van CSG Het Noordik en het Pius X College hebben overeenstemming bereikt over de realisatie van de unilocatie VMBO voor de CSG Het Noordik en het Pius X College. Deze unilocatie zal onderdak bieden aan tussen de 1200 en 1300 leerlingen. De definitieve locatie is nog niet bekend. Vestiging op de huidige locatie van het Dr. Groencollege aan de Cesar Franckstraat heeft de voorkeur, het sportveld naast de huidige hoofdvestiging van het Pius X College, eveneens aan de Cesar Franckstraat, is de tweede optie. Hierover zal eind juni duidelijkheid zijn. Streefdatum voor oplevering is augustus 2005.

Het college zal dit voorgenomen besluit ter bekrachtiging voorleggen aan de gemeenteraad. Vervolgens is het de bedoeling uiterlijk in najaar 2003 de aanbesteding in gang te zetten. Het tijdstip van aanvang van de bouwwerkzaamheden hangt mede af van de definitieve locatie.
Vestiging op de huidige locatie van het Dr. Groencollege heeft de voorkeur vanwege mogelijk hergebruik van bestaande bebouwing, de betere ligging (zichtlocatie) en het kortere tijdpad doordat er geen bestemmingsplanwijzing noodzakelijk is. Of deze locatie mogelijk is hangt met name af van onderhandeling met het ROC over aankoop van het Dr. Groencollege.
Mocht uitgeweken moeten worden naar de alternatieve locatie dan zal de oplevering naar een later tijdstip verschuiven, ondermeer vanwege noodzakelijke bestemmingsplanprocedures.

Voor de realisatie van de unilocatie is een budget nodig van maximaal 19,8 miljoen euro. De gemeente Almelo heeft 12 miljoen euro in de begroting opgenomen, de beide schoolbesturen dragen elk 1 miljoen euro bij. Het resterende deel wordt ingevuld vanuit een combinatie van inkoopvoordeel, heropbrengst van de verkoop Pius X locatie in de Haghoek, reallocatie van middelen uit het IHP, mogelijke BTW voordelen en subsidieaanvraag VROM.

De locatie Dr. Groencollege komt wellicht beschikbaar doordat het ROC deze mogelijk niet langer nodig heeft. Voor de huidige locatie van het Noordik wordt binnen het Integraal Huisvestings Plan (IHP) naar een herbestemming gezocht. Reeds eerder werd voor de Pius X locatie in de Haghoek besloten deze aan de onderwijsbestemming te onttrekken; er vinden inmiddels onderhandelingen tot verkoop plaats.

De unilocatie past binnen het convenant werken aan een kansrijk Voorbereidend Beroeps Onderwijs (VBO) Almelo, dat ondermeer zekerstelt dat, door gerichte verdeling over de scholen, alle VMBO-opleidingsvarianten binnen Almelo behouden blijven.

Almelo, 21 mei 2003