HBO-Raad

verschenen op: 21-05-2003

Persbericht van de codecommissie omgang opleidingenaanbod hbo

Agrarische hogeschool Den Bosch moet voorlichting over opleidingsaanbod verbeteren

Het voorlichtingsboekje van de hogeschool HAS Den Bosch over haar opleidingsaanbod komt op onderdelen voor rectificatie in aanmerking. Hetzelfde geldt voor de informatie op de website van deze hogeschool. Door opmaak, indeling en tekst wordt ten aanzien van wat opleidingen en afstudeerrichtingen zijn, onzuivere en onzorgvuldige informatie verstrekt. Zo wordt in woord en beeld ten onrechte de indruk gevestigd dat bepaalde afstudeerrichtingen zelfstandige opleidingen zijn. Het gaat om de afstudeerrichtingen Food Design, Tuin- en landschapsmanagement en Stad- en streekontwikkeling. Dit is het oordeel van de onafhankelijke Codecommissie Omgang Opleidingenaanbod HBO, ingesteld door de HBO-raad. Deels erkent de codecommissie hiermee de klacht die de hogeschool Larenstein te Velp, tegen de HAS Den Bosch had ingediend.

Een ander deel van de klacht tegen de HAS Den Bosch betrof de naam van de afstudeerrichting, Tuin- en landschapsmanagement. De hogeschool Larenstein vond deze te veel overeenkomen met de naam van haar opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. De codecommissie oordeelt echter dat de afstudeerrichting haar naam kan houden als de HAS Den Bosch duidelijk maakt dat het om een afstudeerrichting gaat. De codecommissie acht de begrippen managementen inrichting voldoende onderscheidend van elkaar.

In haar klacht vroeg de hogeschool Larensteun eveneens om een uitspraak over de rechtmatigheid van de benaming van bovengenoemde afstudeerrichting. De codecommissie acht zich onbevoegd om hier een uitspraak over te doen. Het is de onderwijsminister die bij aanvullingen of wijzigingen door hogescholen ten aanzien van het opleidingenaanbod in het CROHO beslist is of er reden is in te grijpen. De codecommissie stelt géén administratief-rechtelijk orgaan te zijn en hier dus niet over te kunnen oordelen.

Achtergrond
De hogescholen, aangesloten bij de HBO-raad, voerden een paar jaar geleden een gedragscode in met betrekking tot de voorlichting over hun opleidingen. De hogescholen willen hiermee de zuiverheid en zorgvuldigheid van hun publieke uitingen bevorderen. Aldus wordt bijgedragen aan een duidelijk beeld van het opleidingenaanbod. De code schrijft onder meer voor dat hogescholen in de voorlichting de officieel in het zogenaamde CROHO-register vastgestelde namen voor hun opleidingen dienen te gebruiken. Ter bewaking van naleving van de gedragscode is een onafhankelijke Codecommissie ingesteld, de eerder genoemde Codecommissie Omgang Opleidingenaanbod HBO. De commissie behandelt klachten die door één of meer hogescholen (kunnen) worden ingediend tegen één of meerdere hogescholen met betrekking tot publieke uitingen van die hogescho(o)l(en).
Terug terug