Nederlandse Vereniging van journalisten

21/5/2003 NVJ Algemeen
Schrijvers en journalisten vragen
Cuba gevangenen vrij te laten

De abmassadeur kregen de actievoerders niet te spreken, maar de boodschap kwam wel over.

NVJ-secretaris Hans Verploeg en voorzitter Ron Abram sjouwden mee om de 77 typemachines bij de Cubaanse ambassade te krijgen Foto's: Jaap Herschel

Een vijftigtal schrijvers en journalisten was aanwezig op woensdagmorgen 21 mei tijdens de demonstratie bij de Cubaanse ambassade.

77 schrijfmachines, door de NVJ ingezameld en voorzien van de naam en de straf van de veroordeelde collega's op Cuba, prijkten op het trottoir tegenover de ambassade.
Hans Verploeg sprak namens de organiserende NVJ en Pen International. Hij wees erop dat met name de Europese Unie en de Commissie mensenrechten van de VN hun functie als het om Cuba gaat steviger dienen uit te oefenen en de Cubaanse machthebbers moeten proberen te overreden om de journalisten en schrijvers vrij te laten. Ook een internationale klacht tegen Cuba wordt overwogen.

De dichteres Jana Beranova droeg op ingetogen wijze een gedicht voor van Raul Rivero, een van de gevangenen, inmiddels veroordeeld tot 26 jaar. Oud-staatssecretaris en schrijver Aad Nuis citeerde de monoloog van Rivero, de schrijvers Jan Brokken en Geert Mak lazen stukken van de petitie aan de Cubaanse regering voor.

Deze schrijvers en Verploeg probeerden vervolgens tevergeefs de petitie aan te bieden aan de Cubaanse ambassadeur Elio Rodriguez Perdomo. Ondanks een vooraankondiging bleek deze niet te willen verschijnen waarop de petitie door de brievenbus is bezorgd. Enkele tegendemonstranten gaven er blijk van dat de NVJ en andere demonstranten handlangers zijn van de Yankees. De NVJ en andere organisatoren zijn tevreden over demonstratie, proberen de 77 gevangen ook daadwerkelijk hulp te verlenen. De schrijfmachine-actie wordt in principe overgebracht naar Brussel en Parijs.