Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

OPTA

Resultaten vergadering European Regulators Group

European regulators group en europese commissie eens over openbare

Consultatie over remedies voor marktontregelingen

Den Haag - 21 mei 2003 - Dinsdag 20 mei hield de European Regulators Group (ERG), onder voorzitterschap van OPTA-voorzitter Jens Arnbak, in Athene zijn vierde bijeenkomst.

De ERG vormt de schakel tussen de Europese toezichthouders op de markten voor elektronische communicatie en de Europese Commissie. De ERG levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de interne markt en eenduidige toepassing van de regelgeving voor de elektronische communicatiemarkten in alle lidstaten.

De ERG werkt aan het formuleren van een gezamenlijke aanpak voor remedies op markten met gebrekkige concurrentie. De ERG wil in juni een eerste openbare consultatie over dit onderwerp houden. Een stuurgroep, samengesteld uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie en nationale toezichthouders, coördineert de werkzaamheden.

De ERG heeft ingestemd met een serie consultaties over onderwerpen uit het ERG-werkprogramma 2003. De consultaties die dit jaar gehouden worden gaan onder andere over: bitstream access, gescheiden boekhouding, en kostentoerekeningsystemen.

Verder stemde de ERG in met een onderzoek of een geharmoniseerde aanpak ten aanzien van interoperabiliteit nodig is, gezien de nationale uitvoerings-wetgeving. Dit onderwerp is toegevoegd aan het ERG-werkprogramma 2003.

De ERG heeft verder standpunten uitgewisseld over actuele toezichtszaken zoals: de gevolgen voor het vaste net van de verschuiving van spraak- en data verkeer naar andere netwerken zoals mobiele- en IP- netwerken, , de regulering van wolesale-DSL-diensten, de tarieven voor het bellen van vaste naar mobiele telefoons en het verschil in kostenstructuur tussen incumbents (ex-monopolisten) en nieuwe markttoetreders.

De volgende bijeenkomst van de ERG is gepland op 25 september 2003 in Brussel.


--

De ERG heeft een website: http://erg.eu.int. Het werkprogramma, het vergaderschema en de agenda's voor toekomstige vergaderingen worden op die site beschikbaar gemaakt.


--

Noot voor de redactie,