Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Wijziging vogelpestregeling deel Iiic (toelichting)

Toelichting voor de Staatscourant

De wijziging van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I betreft het mogelijk maken van vervoer tussen de compartimenten C en D, het instellen van een corridor van Duitsland naar Nederland, het instellen van een corridor van compartiment E naar H en een aantal grammaticale aanpassingen en verduidelijkingen. De wijzigingen worden hieronder nader toegelicht.

Nu er al enige tijd geen nieuwe uitbraken van Aviaire Influenza zijn geconstateerd, wordt het veterinair verantwoord geacht de .harde grens. tussen compartiment C en D op te heffen. Dit houdt in dat vervoer tussen C en D weer mogelijk is. Wel dienen de voorwaarden voor het vervoer met een vervoermiddel van de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 in acht te worden genomen.

Tevens wordt een aantal vervoersbewegingen mogelijk gemaakt. Het toestaan van deze vervoersbewegingen wordt veterinair verantwoord geacht.
De corridor van Duitsland naar Nederland is ingesteld voor het slachten van Duitse vleeskuikens in Nederlandse slachterijen. Dit in verband met welzijn- en capaciteitsproblemen in Duitsland. Uitsluitend vleeskuikens uit de Duitse deelstaat Niedersachsen kunnen via deze corridor worden vervoerd naar het in Nederland gelegen aangewezen slachterij. Het wordt daarnaast toegestaan om leghennen van compartiment E naar compartiment H te vervoeren naar een aangewezen slachterij. Hiertoe is een corridor ingesteld.

Het inleggen van broedeieren in compartiment C en D is toegestaan. Het inleggen van broedeieren is tevens toegestaan in H. Het vervoer van eendagskuikens is alleen toegestaan in de compartimenten C en D. Het inleggen van de broedeieren geschiedt voor eigen rekening en risico.

De bijlagen bij de regeling zijn opnieuw vastgesteld. In de bijlagen is een aantal grammaticale correcties doorgevoerd, in Bijlage X, de gezondheidsverklaring voor opfokdieren, is een verduidelijking aangebracht en de slachthuizen en routes voor de corridors zijn in de bijlagen opgenomen.

De Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 en de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 blijven onverkort van kracht.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

21 mei 03 16:37