Gemeente Dordrecht


---

Brandbrief aan staatssecretaris over 'nieuwe Bijstandswet'

Vincent Brinkhof
De gemeente Dordrecht verwacht dat haar Sociale Dienst in de financiële problemen komt als de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) wordt ingevoerd, gekoppeld aan nieuwe bezuinigingen. De Sociale Dienst verwacht een jaarlijks tekort van tenminste EUR 5 miljoen door het verdeelmodel van het Fonds Werk en Inkomen. Een bezwaarschrift aan het adres van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leverde niets op. Het college van Burgemeester en Wethouders stuurt daarom een brandbrief aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de Vaste Kamercommissie.

Als de WWB in werking treedt, worden gemeenten financieel verantwoordelijk voor de uitvoering van de Bijstand. Gemeenten worden hiervoor gebudgetteerd op basis van een objectief verdeelmodel, een model waarbinnen de bijstandsuitgaven per inwoner worden verklaard uit tien objectieve maatstaven. Hoe het komt dat het verdeelmodel ongunstig uitpakt, wil Dordrecht nader onderzoeken.

Wethouder J.W. Spigt (Sociale Zaken): "Wij beoordelen het niet als negatief dat wij meer verantwoordelijkheid krijgen om ons beleid vorm te geven. In januari reageerden wij al op de bezuinigingen door met een nieuw reïntegratiebeleid te komen. Wat zuur is, is dat het verdeelmodel voor Dordrecht buitengewoon ongunstig is, terwijl de Dordtse Sociale Dienst al jaren een hogere uitstroom realiseert dan landelijk gemiddeld en de uitvoeringskosten lager zijn dan landelijk gemiddeld. Daarbij komen ook nog eens de nadelige effecten van de teruglopende economie en de andere veranderingen die op stapel staan rondom de WW en WAO. Al met al voorspel ik dat we een toeloop op de Bijstand zullen krijgen".

Met de invoering van het Fonds voor Werk en Inkomen in 2001 is de gemeente vanaf 2003 voor 25% van de bijstandsuitgaven gebudgetteerd op basis van het objectieve verdeelmodel. Hiermee ontstaat in 2003 naar verwachting al een tekort van EUR 820.000 op de bijstandsuitgaven. Met de nieuwe Wet wil men snel overgaan tot 100% budgettering in stappen van 20% per jaar. Middelen worden dan binnen vier jaar uitsluitend toebedeeld op basis van objectieve verdeling. Daarnaast is de invoering van de WWB gekoppeld aan een bezuiniging op het macrobudget van EUR 150 miljoen in 2004, tot EUR 250 miljoen in 2006. Naar verwachting krijgt ook Dordrecht hiervan een fors deel voor de kiezen, waardoor het verwachte tekort in totaal nog hoger uitvalt.

De WWB komt in de plaats van de Algemene bijstandswet (Abw), de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) en het besluit In- en Doorstroombanen (ID-banen). Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer.