Provincie Noord-Holland

GS stelt 798.650 beschikbaar voor Fort Uitermeer

Haarlem, 21 mei - Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen er zelf voor zorgen dat het fort Uitermeer (uit 1673) aan de Vecht in Weesp behouden blijft en een trekpleister wordt voor fietsers, wandelaars, watersporters en cultuurliefhebbers. Voor dit plan was uit het Fonds Investeringen Noord-Holland al een bedrag van 399.325 gereserveerd; de helft van de totale begroting.

Er zijn medefinanciers gezocht via Europese- en Rijksbijdragen maar daarvoor kwam het fort niet in aanmerking. De provincie neemt nu het heft in eigen hand en Gedeputeerde Staten besloten vandaag nog eens 399.325 beschikbaar te stellen. Daarnaast is het de bedoeling dat er jaarlijks 5.000 bijgedragen wordt aan beheer en onderhoud. Zoals bekend is dit fort een onderdeel van de Stelling van Amsterdam (geplaatst op de Wereld Erfgoedlijst) én van de Hollandse Waterlinie. Het is een rijksmonument en eigendom van de provincie sinds 1995.

De provincie wil niet alleen het fort behouden maar ook voor iedereen toegankelijk maken. Uitgangspunt daarbij is dat de belangrijke waarden die het complex heeft voor planten en dieren behouden blijven. De werkzaamheden omvatten globaal de sloop van twee vervallen munitiemagazijnen uit de vijftiger jaren, zogenaamde plofhuisjes, om ruimte te maken voor een waterpartij, het verwijderen van bomen en struiken die nu het zicht op het fort belemmeren, herstel van de regenafvoer en een grondkerende muur. Het aanbrengen van de oorspronkelijke aarddekking en reparatie van de fortdeuren zodanig dat deze aantrekkelijk blijven als overwinteringsplek voor vleermuizen. Met het verplaatsen van het hekwerk en de aanleg van voetpaden wordt het terrein voor wandelaars en fietsers ontsloten. Op het fortterrein komen enkele aanlegplaatsen en picknicktafels voor watersporters. Het torenfort en omgeving is een goede startplaats voor excursies en die plek leent zich ook uitstekend voor het organiseren van theater, zangvoorstellingen en festiviteiten.

Het plan voor fort Uitermeer sluit aan bij het provinciaal beleid op het terrein van de Stelling van Amsterdam, openluchtrecreatie, natuur, cultuurhistorie en arbeidsmarkt. Fort Uitermeer is opgenomen in de fiets- en wandelroutes van het Fiets- en Wandelpadenplan Noordelijke Vechtstreek. De Stichting Landschap Noord-Holland en de Stichting Herstelling zullen een belangrijke rol spelen in beheer en onderhoud van het fortcomplex. Er wordt in samenwerking met plaatselijke organisaties zoals de Historische Kring Weesp gewerkt aan een activiteitenprogramma. Een van de eerste acties is het openstellen van het fortterrein voor het publiek in september in het kader van de fortenmaand van de Stelling van Amsterdam.

Het voorstel van GS maakt deel uit van het voorjaarsbericht 2003 waarover provinciale staten op 16 juni een besluit zullen nemen. Naar verwachting kan in november de eerste spade de grond in.

Inlichtingen : Leo Maarse, tel. 023 5143072
Inlichtingen voor de pers: Marjan Hoenson en/of Ellen van der Klei, tel. 023 5144118
Ellen van der Klei 21-5-2003 14:27:00