Gemeente 's-Hertogenbosch

21-05-2003

Contourennota vreemdelingenbeleid 's-Hertogenbosch

Dit raadsvoorstel beoogt te komen tot een gesloten keten van samenwerkende stichtingen ten behoeve van de uitvoering van het lokale vreemdelingenbeleid. De bedoeling is dat de stichting terugkeercentrum wordt omgezet in een Lokaal Expertisepunt Vreemdelingen (LEV) en gaat samenwerken met de stichtingen die zijn ondergebracht in het platform de WAVVV (Wereldhuis, Alegria, VIN, VAST en Vluchtelingenwerk). Deze samenwerking moet perspectief bieden aan vreemdelingen op terugkeer, het alsnog verkrijgen van een vergunning tot verblijf of op doormigratie.

Het lokale vreemdelingenbeleid dat de gemeente voorstaat, heeft tot doel met maximale inzet een perspectief voor de vreemdeling te creëren, dat eveneens leidt tot zelfredzaamheid. Voor de gemeente is het evident dat een calamiteit als gevolg van een overbevolkte opvang nooit meer mag voorkomen. Het is niet acceptabel dat vreemdelingen in een uitzichtloos isolement geraken. Uitgangspunt blijft dat in principe voor elke situatie waarin een vreemdeling verkeert een oplossing mogelijk is. De vreemdeling moet echter zelf hieraan ook zijn medewerking geven. Mede gezien de recente ontwikkelingen en het inzicht dat binnen het toegemeten financiële kader een verantwoorde exploitatie van een terugkeercentrum niet mogelijk is, heeft de gemeente in nauw overleg met de voornoemde particuliere stichtingen ofwel non-gouvernementele organisaties (NGO's) gekozen voor het opzetten van een proces waarin een gedegen lokaal vreemdelingenbeleid een fundament kan vinden om voor de doelgroep een meer gestructureerde lijn uit te zetten.

Door de samenwerking tussen de NGO's en de officiële instanties ontstaat een heldere en sluitende keten voor de doelgroep. Voor een belangrijk deel functioneert deze keten al. In principe kan iedere vreemdeling zich melden bij het meldpunt (nog op te richten), waarna een toetsingscommissie beoordeelt welk specifiek traject de vreemdeling kan volgen. Belangrijk hierbij is dat de samenwerkende NGO's één locatie kiezen, waardoor de één loketfunctie voor de vreemdeling tot zijn recht komt.