Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/073

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie


21 mei 2003


Nr. 03/073

Overleg Rutte met Amsterdam over bijstand

Demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft met wethouder Oudkerk van Amsterdam overlegd over de uitvoering van de Algemene bijstandswet in die stad. Het overleg vond mede plaats op basis van een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen over de uitvoering van de bijstand door Amsterdam.

In een brief over het overleg schrijft Rutte aan de Tweede Kamer dat de gemeente Amsterdam verbeteringen heeft gerealiseerd bij de uitvoering van de Algemene bijstandswet. Dit is aanleiding om ruim 5 miljoen euro subsidie uit te betalen voor de extra inspanningen die Amsterdam in 2002 heeft geleverd om bijstandsgerechtigden aan werk te helpen. De verbeteringen zijn zodanig dat voor de komende jaren verdere afspraken met de gemeente kunnen worden gemaakt over de bijstand. Bij de brief is het rapport van de Inspectie Werk en Inkomen over Amsterdam gevoegd.

Met Amsterdam zijn in het kader van de zogeheten Agenda voor de Toekomst afspraken gemaakt over extra inspanningen om bijstandsgerechtigden naar werk te begeleiden. De Agenda voor de Toekomst is een overeenkomst van het ministerie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over activering en reïntegratie van bijstandsgerechtigden.

Uit voorlopige cijfers van de gemeente Amsterdam blijkt dat de stad zeventig procent heeft gerealiseerd van de afspraak om bijna 19.000 mensen activiteiten gericht op werk te laten volgen. Voorts is 79 procent van de beoogde ruim 2800 cliënten ook daadwerkelijk doorgestroomd naar een baan. Tot slot heeft Amsterdam het aantal bijstandsgerechtigden in 2002 met tien procent weten terug te brengen.

Amsterdam heeft een deel van de tekortkomingen weggewerkt. Zo vertoont de uitvoering van de bijstand zelf in het eerste kwartaal van 2003 een verbetering vergeleken met 2001, aldus Rutte op basis van de rapportage van de Inspectie Werk en Inkomen. Deze verbeteringen doen zich vooral voor bij de vaststelling van het recht op uitkering. Ook is de aandacht voor het weer aan werk helpen van bijstandsgerechtigden aanzienlijk toegenomen. Wel wordt nog te laat onderzocht of mensen nog recht hebben op een uitkering en hoe het staat met hun kansen op werk.

Op basis van deze resultaten heeft staatssecretaris Rutte besloten Amsterdam nu ruim vijf miljoen euro subsidie te verstrekken voor de extra inspanningen in 2002. Eenzelfde bedrag zal worden toegekend zodra Amsterdam de nog resterende tekortkomingen bij de uitvoering van de bijstand eind van dit jaar heeft weggewerkt. Ruim vijf miljoen euro zal echter niet worden toegekend omdat de uitvoering van de bijstand op dit moment nog altijd tekortkomingen vertoont.

Tot slot schrijft staatssecretaris Rutte dat voldoende verbeteringen zijn gerealiseerd om nieuwe afspraken met Amsterdam over de bijstand te maken. Ook zal de gemeente in de gelegenheid worden gesteld de niet geheel gehaalde afspraken uit 2002 in 2003 en 2004 nog in te halen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Rutte bij het rapport `De uitvoering van de Algemene bijstandswet in Amsterdam` van de Inspectie Werk en Inkomen
PDF publicatie Bijlage: IWI-rapport `De uitvoering van de Algemene bijstandswet in Amsterdam`

2003