NOC*NSF


Zeven sportbonden tekenen intentieverklaring

(ARNHEM) - Vandaag om 17.00 uur zijn, voorafgaand aan de Algemene Vergadering van NOC*NSF, intentieverklaringen organisatorische integratie ondertekend door zeven sportbonden, NOC*NSF en NebasNsg. De betrokken bonden zijn de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond, Nederlandse Badminton Bond, Nederlandse Ski Vereniging, Nederlandse Volleybal Bond, Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, de Koninklijke Nederlandsche Roei Bond, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Reeds in 2000 hebben de besturen van NOC*NSF, NEBAS en NSG (inmiddels NebasNsg) besloten tot intensivering van hun samenwerking. Zij zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sport voor mensen met een beperking zoveel als mogelijk vanuit de reguliere kaders binnen de georganiseerde sport te organiseren. Dit vanuit de gedachte dat door deze samenwerking meer en betere sportmogelijkheden ontstaan voor mensen met een beperking. Dat sport en in het bijzonder ook de gehandicaptensport momenteel een plek heeft gekregen in het regeerakkoord onderstreept deze gedachte nog eens.

Door gebruikmaking van de kernexpertises, bundeling van krachten en een gestructureerde samenwerking tussen de reguliere sport, NOC*NSF en NebasNsg, en ook VWS, is de gezamenlijke verwachting dat het sportaanbod voor mensen met een beperking zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht zal verbeteren. Voordelen die sporters zelf noemen zijn: meer sportmogelijkheden, gelijke behandeling op topsportniveau, meer deskundigheid en ervaring binnen reguliere bonden op sportspecifieke terreinen en de mogelijkheid tot meer media-aandacht.

Op dit moment zijn er al een aantal bonden waar organisatorische integratie binnen de organisatie doorgevoerd is. Een goed voorbeeld zijn de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, de Nederlandse Basketbal Bond en de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, die al geruime tijd sport bieden voor mensen met een beperking.

(21 mei 2003)