Gemeente Alkmaar


Alkmaar genomineerd voor FNV-prijs "Wees minimaal sociaal"

Alkmaar, 21 mei 2003

Alkmaar maakt kans op de wisselbeker in het kader van het onderzoek naar het gemeentelijk minimabeleid in provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. De wisselbeker wordt op 16 juni a.s. in de raadzaal van Den Haag uitgereikt. Andere genomineerde gemeenten die genomineerd zijn Amersfoort, Langedijk, Leiden en Veenendaal.

Jaarlijks wordt deze beker uitgereikt aan de gemeente die het best heeft gescoord in het werkgebied van het FNV Regiokantoor Randstad. Ongeveer 100 gemeenten uit de genoemde provincies hebben deel genomen aan dit onderzoek.

In het FNV onderzoek wordt onder meer gekeken naar de uitgaven aan gemeentelijk minimabeleid en het toeslagenbeleid van de gemeente. Alkmaar scoort vooral goed op de indicatoren:

* totale uitgaven:(> EUR 750,- per jaar per huishouden met een minimuminkomen),

* het aandeel categoriale bijstand
(witgoedregeling/participatiefonds/ bijdrage voor vervanging duurzame gebruiksgoederen)

* bereik van doelgroepen als het gaat om kwijtschelding en individuele bijzondere bijstand

* toeslagenbeleid.

De gemeente is verheugd over de nominatie. Het FNV-onderzoek sterkt de gemeente in haar opvatting dat het op de goede weg is als het gaat om het minimabeleid. Vorig jaar was Alkmaar ook genomineerd.

Bezuinigingen
Schril contrast is echter dat we als gemeente de komende maanden geconfronteerd zullen worden met bezuinigingen op onder meer de aanvullende bijzondere bijstand. De exacte omvang van de bezuinigingen is nog onduidelijk. Wel zeker is dat deze van negatieve invloed zullen zijn op het ruimhartige minimabeleid van de gemeente Alkmaar.

Op maandag 16 juni wordt duidelijk wie de wisselbeker van het FNV- onderzoek "Wees minimaal sociaal" naar huis mag nemen. De uitreiking van deze beker maakt deel uit van het programma van de conferentie " Werk en Bijstand".