Gemeente Schagen

Nieuwsberichten

21-05-2003
Platform Sociale Zekerheid Schagen van de grond Schagen ondertekende het convenant 'Platform Sociale Zekerheid Schagen'.

Schagen ondertekende het convenant 'Platform Sociale Zekerheid Schagen'. Het voldoet daarmee aan de verplichting van de Algemene bijstandswet (Abw) cliëntenparticipatie te realiseren. Het geeft daarmee tevens de burger meer mogelijkheden om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het beleid en de uitvoering van de Abw en aanverwante regelgeving. Het platform bestaat niet voor niets uit zes cliënten en zes vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties (CWI, Gehandicaptenplatform, WMD-sociaal raadslieden, Samenwerkende Bonden van Ouderen, Samen op weg gemeente (diverse religies) en de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen).

Het doel van het platform is om de situatie van de cliënt van de gemeente Schagen inzichtelijk te maken en te verbeteren. Het platform geeft gevraagd en ongevraagd advies aan B&W over de vorming, de uitvoering, de controle en evaluatie van het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Abw en aanverwante beleidsterreinen (onder andere minimabeleid). De gemeente heeft de overlegstructuur, in samenspraak met het platform, vastgelegd in het convenant. Het gaat bij een cliëntenplatform om een lichtere vorm van participatie, dat minder formeel is ingebed in de gemeentelijke structuur. Er is geen sprake van een adviescommissie op basis van de gemeentewet. Leden van een cliëntenplatform worden niet benoemd maar aangewezen door burgemeester en wethouders voor een zittingsperiode van drie jaar. De leden hebben spreekrecht in de raadscommissie Sociale Zaken en Milieu.

Het platform komt minimaal vier keer per jaar bijeen. De vergaderingen zijn openbaar, tenzij over personen wordt vergaderd of als de helft van de aanwezige leden een zaak besloten wil behandelen. De gemeente draagt de kosten van het Platform.