Gemeente Gouda



03.060 gevolgen bezuiniging gesubsidieerd werk

datum: 21 mei 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182-588221

gevolgen bezuiniging gesubsidieerd werk

Voor 2003 is door het rijk een forse bezuiniging doorgevoerd op de gesubsidieerde arbeid. (WIW en ID). Als gevolg hiervan kunnen in 2003 er geen nieuwe WIW- en ID-banen meer worden ingevuld. Het aantal banen moet zelfs dalen met 20%. Gemeente Gouda heeft besloten dat er in ieder geval geen gedwongen ontslagen mogen vallen. De gemeente Gouda heeft met Sterrenborgh ook voor het jaar 2003 een overeenkomst gesloten voor gesubsidieerd werk. In tegenstelling tot voorgaande jaren is in deze overeenkomst een taakstelling opgenomen om een daling van het aantal gesubsidieerde werkplekken te realiseren. De daling zal naar verwachting (en berekening) voor een groot deel door natuurlijk verloop gebeuren en niet door gedwongen ontslag. Daarnaast gaat specifieke aandacht uit naar de mogelijkheden van de werknemer om een reguliere baan te aanvaarden.

uitstroom in goede banen

Ter ondersteuning van dit nieuwe beleid krijgen werkgevers de mogelijkheid om gebruik te maken van de rijkssubsidieregeling uitstroom in goede banen. Deze regeling bestaat uit een eenmalige subsidie voor de werkgever wanneer hij een werknemer in een gesubsidieerde baan een vaste baan aanbiedt.

De dienst SZW en Sterrenborgh houden oog voor de specifieke situatie van instellingen die gesubsidieerde werkplekken kwijtraken. Dit Goudse beleid is al met alle betrokken werkgevers gecommuniceerd.

creëren van werkplekken

Vanaf 2004 krijgt de dienst SZW één vast budget om mensen te begeleiden naar werk. Het geld dat voorheen rechtstreeks naar het gesubsidieerde werk ging is hiervan een onderdeel. Maar de gemeente is er vrij in om te bepalen hoe ze dit geld wil besteden, of ze bijvoorbeeld wil doorgaan met gesubsidieerd werk of dat ze dit heel anders wil gaan doen. De Gemeente Gouda heeft zich er nu op vastgelegd dat zij in het najaar van 2003 zal bepalen hoe zij dit geld gaat besteden. Een groot deel zal in ieder geval besteed worden aan het creëren van werkplekken bij publieke en private organisaties.