Lijst Pim Fortuyn


Aan: De heer W. Kok

Den Haag, 21 mei 2003

Betreft: Open brief aan de heer W. Kok (deel II)

Geachte heer Kok,

Allereerst dank voor uw antwoord van d.d. 1 mei 2003 op onze open brief. Echter, met uw reactie kunnen we ons nauwelijks tevreden stellen. Uw antwoord (Geachte heren Herben en Eerdmans. Ik bevestig hierbij de ontvangst van uw brief d.d. 16 april 2003. Van de inhoud heb ik goede nota genomen. Hoogachtend, W. Kok.) telt zegge en schrijve vier zinnen, en straalt geen enkele openheid, laat staan tomeloze daadkracht van uw zijde uit. We hebben u een aantal concrete vragen gesteld, maar moesten helaas constateren dat u deze niet heeft beantwoord.

U, als oud-minister president van Nederland, als polderman en als oud-vakbondsman, heeft een voorbeeldfunctie, en zou aan de salariswedloop in Nederland toch een einde moeten willen maken. Zowel in het belang van de (kleine) werknemers van Shell en ING, de aandeelhouders en het sociale klimaat in Nederland, als ter bestrijding van de grote maatschappelijke woede onder de Nederlandse burgers.

We zien u echter helemaal niets doen. Niet in woord, tekst, beeld, houding noch actie.

In het televisieprogramma Zembla heeft u onlangs gezegd dat u eerst de feiten moet kennen voordat u zich over deze kwestie uitlaat.

Meneer Kok, die feiten kent u al jaren. De graaicultuur aan de top is niet gisteren pas ontstaan, die bestaat al jaren. Zelf heeft u het een aantal jaren geleden al eens gehad over de exhibitionistische zelfverrijking van topmanagers.

U zit nu zelf op de commissarisstoel, u bent nu zelf medeverantwoordelijk voor het salarisbeleid van topbestuurders. Het is nu geen tijd voor woorden, maar ook voor daden. Doen wat je zegt. Daar houden we van bij de LPF.

U heeft nu de kans, positie en gelegenheid om aan de salariswedloop - die meer op een statusstrijd tussen topbestuurders lijkt - een halt toe te roepen. Om te beginnen bij ING en Shell. Wij hebben u in onze vorige brief een aantal vragen gesteld waar we tot op heden nog geen antwoord op hebben ontvangen.

We stellen ze u nogmaals:

1. Heeft u zich gedistantieerd van het door ING en Shell gevoerde beloningsbeleid voor topbestuurders (of wilt u zich daar hard voor maken)?

2. Wilt u de afschaffing van het verstrekken van optiepakketten in eigen bedrijf aan topbestuurders voorstellen?
3. Heeft u zich uitgesproken voor de terugvordering van vertrekpremies voor gefaalde topbestuurders?

In afwachting van uw antwoorden en concrete acties.

Met vriendelijke groet,

M.
Herben
Drs. B.J. Eerdmans

Voorzitter fractie
LPF
Secretaris fractie LPF