Ingezonden persbericht


CAP GEMINI ERNST & YOUNG NEDERLAND B.V.
Utrecht, 21 mei 2003

Embargo tot en met 21 mei 12.00 uur

Aanzienlijke kostenstijgingen voor cultuursector

In opdracht van de Federatie Werkgeversverenigingen in de Cultuur heeft Cap Gemini Ernst & Young een analyse gemaakt van kostenstijgingen in de cultuursector. Het gaat hierbij onder meer om stijgende pensioenpremies, kosten ten gevolge van nieuwe arbowetgeving en een niet volledig toegepaste inflatiecorrectie. Totaal zal de sector over de periode 2001-2008 te maken krijgen met een kostenstijging van 330 miljoen euro.

Bij het onderzoek is gekeken naar de kostenstijgingen over de periode van de huidige cultuurnota 2001-2004 en de komende cultuurnotaperiode 2005-2008. Hierbij wordt ingegaan op de autonome kostenstijgingen d.w.z. die stijgingen waarop organisaties zelf geen invloed kunnen uitoefenen. Het betreft zowel het cultuurbudget van de rijksoverheid, dat 40% van het totale subsidiebudget beslaat, als het budget van andere overheden (60%), met name gemeenten.

De belangrijkste conclusies betreffen: allereerst een niet-toegepaste inflatiecorrectie over de huidige cultuurnotaperiode voor wat betreft de materiele lasten. De geheel of deels door het rijk gesubsidieerde instellingen komen over deze periode een bedrag van 60 miljoen euro tekort (9% van de rijkssubsidie voor één jaar). Daarnaast leiden de kosten van sociale zekerheidspremies, met name de pensioenpremies tot een kostenstijging over de gehele periode voor de gehele sector van 78 miljoen euro wanneer die niet wordt gecompenseerd. Ook de kosten ten aanzien van nieuwe wetgeving zijn aanzienlijk. Onder meer kan gedacht worden aan extra kosten van de nieuwe arbowetgeving (minimaal 150 miljoen euro) en de arbeidstijdenwet. De genoemde 150 miljoen euro zal voornamelijk door gemeenten moeten worden opgehoest.

Alles bij elkaar voor rijk en gemeente voor de periode 2001 tot en met 2008 wordt het tekort, bij een gelijkblijvend productieniveau, geschat op circa 330 miljoen euro. Daarnaast toont dit onderzoek aan dat er al jaren sprake is van uitholling van de cultuurbudgetten en dat de begrotingssystematiek (van het rijk) zal moeten worden aangepast om dit proces te stuiten.

Over Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young is één van de grootste aanbieders ter wereld op het gebied van consultancy-, technologie- en outsourcingdiensten. Deze diensten worden geïntegreerd aangeboden vanuit marktgerichte sectoren waarin branchekennis is gebundeld. De onderneming is in meer dan dertig landen actief en helpt organisaties voortdurend nieuwe strategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. Mede dankzij het multinationale karakter van de onderneming beschikt Cap Gemini Ernst & Young over een bijna onuitputtelijke bron van kennis, methodieken en innovatieve oplossingen. Door hergebruik hiervan en door intensief kennismanagement wordt de time-to-market voor klanten verkort en kunnen zij hun marktvoorsprong vergroten.

Cap Gemini Ernst & Young telt wereldwijd 53.000 medewerkers en realiseerde in 2002 een omzet van 7,05 miljard euro.

EINDE PERSBERICHT