Gemeente Heerlen

Intentieovereenkomst ICT tussen samenwerkende gemeenten

Op 21 mei is door de Parkstad Limburggemeenten en de gemeente Nuth een intentie- overeenkomst afgesloten om de lopende samenwerking inzake het gebruik van Informatie-en CommunicatieTechnologie te intensiveren. Dit initiatief is tot stand gekomen vanuit de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Inmiddels hebben zich daar de overige Parkstad Limburggemeenten en de gemeente Nuth bij aangesloten. De samenwerking staat ook open voor andere gemeenten.

De ontwikkelingen op het gebied van ICT voltrekken zich in een hoog tempo. Zo snel, dat het voor een individuele gemeente steeds moeilijker wordt om de gevolgen van deze ontwikkelingen adequaat te vertalen naar de consequenties en mogelijkheden voor de eigen organisatie. De vraag naar een betere dienstverlening aan de burger wordt steeds luider en ook het Rijk stelt hieraan steeds meer eisen. Innovatieve activiteiten op dit terrein vergen zeer specialistische kennis, die door onderlinge samenwerking eenvoudiger binnen handbereik komt. Verder kan samenwerking leiden tot voordelen op het gebied van inkoop en continuïteit.

Doelstellingen

De doelstellingen van de beoogde samenwerking zijn: Het realiseren van een zodanige datacommunicatie-infrastructuur dat deze kan dienen als basis voor verdergaande samenwerking op het gebied van ICT. Het vergroten van de slagvaardigheid, de continuïteit en het innovatieve vermogen van ICT binnen de deelnemende gemeenten. Het creëren van voorwaarden om op onderdelen waar dit gewenst is gezamenlijke beheers- en dienstverleningsactiviteiten mogelijk te maken. Het efficiënt beheersen van de toenemende kosten op het gebied van ICT

Inmiddels zijn al een aantal projecten gedefinieerd. De meeste hebben betrekking op het verbeteren van de infrastructurele ICT-voorzieningen.

Het is overigens niet noodzakelijk dat alle deelnemende gemeenten in elk project participeren. Het uitgangspunt is een groeimodel waarbij ook op een later tijdstip gemeenten kunnen instappen.

Gemeente Heerlen, 21 mei 2003
Afdeling Communicatie
Reina Cobussen, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl


---- --