Politie IJsselland






IJsselland
Stafafdeling Communicatie & Voorlichting



Bathmen, 21 mei 2003





AANRIJDING VRACHTAUTO MET RADIOACTIEF MATERIAAL OP A1




Op woensdag 21 mei 2003 omstreeks 11.20 uur heeft op de zuidbaan van de A1 ter hoogte van de afslag Bathmen een aanrijding plaatsgevonden waarbij een vrachtwagen betrokken was die licht radioactief materiaal vervoerde. Door de kwaliteit van de materialen die bij dergelijke vervoeren worden gebruikt is er echter geen moment sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid. De chauffeur van de vrachtauto, een 58-jarige man uit Southhampton (Groot Brittanië), raakte gewond.

De aanrijding gebeurde op de A1 tussen Deventer en Hengelo (zuidbaan) ter hoogte van de op- en afrit Bathmen. De chauffeur van de vrachtauto met radioactief materiaal merkte te laat op dat het verkeer voor hem afremde in verband met filevorming en botste op een voor hem rijdende vrachtauto uit Polen. De chauffeur van de vrachtwagen met radioactief materiaal kwam bekneld te zitten en moest door de brandweer worden bevrijd. Er kwam een traumahelikopter ter plaatse, maar deze werd niet gebruikt. De chauffeur is met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis in Deventer. Daar werden diverse hoofdwonden, twee gekneusde longen en een aantal kleinere schaaf- en snijwonden geconstateerd.

De vrachtauto maakte deel uit van een konvooi van zes Britse vrachtauto's met radioactief materiaal. Het konvooi was onderweg van Rotterdam naar een bedrijf in Almelo. Het materiaal dat gebruikt wordt bij vervoer van radioactieve stoffen is zodanig ontworpen en getest dat het een dergelijke aanrijding zonder problemen kan doorstaan. De voorste vrachtwagen vervoerde paraffine, maar ook deze wagen heeft niet gelekt. Uiteraard is er, gezien de gevaarlijke stoffen die vervoerd werden, door de hulpdiensten direct opgeschaald.

Om de A1 zo snel mogelijk vrij te krijgen voor het overige verkeer zijn, nadat de chauffeur bevrijd was, beide vrachtauto's afgevoerd naar een even verderop liggende parkeerplaats. Daar werd het vat met radioactief materiaal over getakeld op een andere vrachtwagen en verder vervoerd. Ook de paraffine werd over getankt naar een andere vrachtwagen. Vervolgens zijn de twee beschadigde voertuigen afgesleept. De zuidbaan van de A1 is ongeveer 3½ uur gestremd geweest. Het verkeer werd omgeleid via de op- en afrit Bathmen. Dit zorgde voor lange files tussen Apeldoorn en Bathmen.