KNWV

21/5/2003
TOPZEILEN - Eerste wedstrijddag : Nederland aan kop in 470-herenklasse en Tornado.

In Medemblik startte vandaag de pre-Olympische Zeilweek onder goede weersomstandigheden. Bij windkracht vier zijn in alle klassen de geplande races gevaren. En met goed resultaat voor de Nederlanders. Zo staan Sven en Kalle Coster bij de 470-heren op een eerste plaats en Marcelien de Koning met Lobke Berkhout staan op een 2e plaats bij de 470-dames na drie gevaren races. In de Tornado klasse blijft het ongemeen spannend tussen de twee Nederlandse teams. Na drie races staan Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk op een eerste plaats en Mitch Booth met Herbert Dercksen staan op een vierde plaats.

470 dames en heren
De australische coach Daniel Smith was zeer te spreken over beide Nederlandse 470-teams: "Both teams were sailing fast and smart." "Het harde werken in de boot, het goed uitvoeren van de manoeuvres en het nemen van juiste tactische beslissingen werden vandaag beloond met de goede resultaten," aldus Smith.

Tornadoklasse
In de Tornado klasse waren dit keer Sven Karsenbarg en Mischa
Heemskerk de toppers in hun klasse. Zij zeilden de drie races met een eerste, tweede en derde positie. Mitch Booth en Herbert Dercksen zetten een serie neer van 7-7-4 en staan daarmee op een vierde plaats in het tussenklassement.

Star
`In de Starklasse is super gevaren', enthousiast komt coach Maurice Paardenkooper van het water af. Ook in deze klasse zijn twee races gevaren en alle toppers van de klasse zijn aanwezig. De Nederlanders geven een mooi visitekaartje af aan de concurrenten. Serge Kats met Jean Pierre Martens staan op een derde plaats. Zij zijn als vierde in de eerste race en als vijfde in de tweede race gefinished. Mark Neeleman en Peter van Niekerk staan op een negende plaats met een 17e finishpositie in de eerste race en een mooie 2e finishplaats in de tweede race. Maurice Paardenkooper is trots op beide teams. "Serge startte goed in de 1e race en dan zie je tijdens het zeilen zijn goede vaardigheden terugkomen die hij ook in de Laser liet zien. Op het juiste moment overstag en een perfecte timing voor het gijpen. In de eerste race was de start van Mark Neeleman niet goed en dat is dan niet meer in te halen. Bij de tweede race startten beide teams iets voorzichtiger, maar lagen wel goed in het veld. Mark Neeleman kwam als derde bij de bovenboei en wist dit goed vast te houden en zelfs te verbeteren met als resultaat dat hij met bemanningslid Peter van Niekerk als tweede over de finish kwam.

Yngling
In deYnglingklasse staat het Nederlandse team van Annelies Thies met Annemieke Bes en Petronella de Jong op een vijfde plaats na twee races. "De eerste race ging erg goed," aldus Maurice Paardenkooper, "hoewel het moeilijk varen is op het wedstrijdwater. Want het
IJsselmeer is behoorlijk klotserig en het water was eigenlijk al kapotgevaren en dat is lastig zeilen." Als verklaring voor kapotvaren van water geeft Maurice: "Veel boten die al door de golven heenvaren en zelf golven maken." Bij de tweede race gaf dit ook problemen omdat de start niet goed ging, dan kom je er niet goed meer bij."

Pechdag voor 49ers
Coach Jacco Koops heeft er geen andere woorden voor. "Gewoon een pechdag voor Pieter Lantermans en Pim Nieuwenhuis. In deze klasse zijn drie races gevaren. " Bij de 2e race stonden ze op een 2e plaats en toen brak de trapezedraad. Omslaan van de49er is dan het gevolg. In race 3 raakte de gennakerschoot in de knoop en moesten de jongens zo'n 50 meter doorvaren om de knoop eruit te halen. Heel erg jammer" is de conclusie van Jacco Koops. Het team staat nu op een 35e plaats in het tussenklassement

Europe Klasse
Ook in de Europe klasse zijn drie races gevaren. Carolijn Brouwer staat na drie races op een teleurstellende 31e plaats. Dit wordt veroorzaakt doordat ze in de eerste race te vroeg startte. De tweede en derde race zeilde ze keurig naar een 2e en zesde plek. Die eerste race wordt dus een aftrek en dan zal ze zeker stijgen in het
klassement.

Volledige uitslagen staan op www.sparegatta.org

www.sparegatta.org

Postbus 87 · 3980 CB Bunnik · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl