Openbaar Ministerie

Te weinig capaciteit om alle bouwfraude aan te pakken.

Het Openbaar Ministerie en de recherche hebben niet genoeg capaciteit om alle zaken waarbij sprake is van frauduleuze praktijken in de bouw aan te pakken. Ook voor de toekomst kan die zekerheid niet worden geven. Dat heeft minister Donner (Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten.

Volgens minister Donner valt er met de huidige capaciteit bij OM en recherche niet aan te ontkomen dat er keuzes moeten worden gemaakt. Nog voor de zomer komt de bewindsman met een notitie over de keuzes die moeten worden gemaakt bij de bestrijding van financieel-economische delicten.

Minister Donner heeft toegezegd dat hij in zijn notitie zal uitleggen dat bij een beperkte capaciteit van justitie ook wordt gekeken naar alternatieven voor strafrechtelijke vervolging, zoals onderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en transacties.

Onderzoeken naar mogelijke fraudes in de bouwwereld zijn intensief, omvangrijk en langdurig. De capaciteit bij recherche en OM is beperkt. Nu reeds slokken de onderzoeken naar de zogenoemde bouwfraude reeds een groot gedeelte van de beschikbare mensen en middelen op.

De Zaak Bouwfraude (geactualiseerd, 21-05-2003)
Zie het origineel http://www.om.nl/basis/home.php .