Korps: Friesland, plaats: Fryslân 22-05-2003
Politieberichten van 21/5 (13.00 uur) tot 22/5 (07.00 uur)

Heerenveen: auto-inbraak
Woensdag omstreeks 21.15 uur zagen surveillerende politiemensen op het Burgemeester Kuperusplein een 38-jarige man uit Hoornsterzwaag lopen met en zwaar voorwerp. Het bleek om een grote geluidsbox, subwoofer, te gaan. Op de vraag waar dit vandaan kwam antwoordde de man dat hij het zojuist in en café in Heerenveen gekocht had. Een half uur later werd dor een 19-jarige man uit Scharsterbrug aangifte gedaan van een inbraak in zijn auto op het Burgemeester Kuperusplein. Daarbij was de autoradio, maar ook een subwoofer gestolen. Hierop is de man uit Hoornsterzwaag in zijn woning aangehouden op verdenking van diefstal of heling. Daar werden ook de gestolen radio en geluidsbox aangetroffen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: vrachtauto verliest container
Woensdagmiddag omstreek 16.15 uur heeft een 21-jarige vrachtautobestuurder uit Ureterp op de rijksweg A7 ter hoogte van het klaverblad een container verloren, waardoor het verkeer uren lang werd opgehouden. De vrachtauto met aanhanger van een bedrijf uit Haulerwijk kwam vanuit de richting Wolvega en nam het klaverblad in de richting Drachten. Vermoedelijk is de lading, anodeblokken van honderden kilos per stuk, gaan schuiven. Hierdoor is de aanhangwagen gekanteld. De aanhangwagen lag op zijn kop. De lading lag verspreid over de rijbaan. Tot 20.15 uur is alle verkeer over de vluchtstrook geleid. Dit zorgde voor aanzienlijke files, niet alleen op de A7 maar ook op de aanvoerwegen (Leeuwarden, Wolvega).

Sneek: beroving
Woensdag omstreeks 13.05 uur is een 12-jarige scholiere uit Makkum op de Kanaalstraat beroofd van zijn portemonnee. Tijdens zijn wandeling van school naar de bushalte werd hij aangesproken door een blanke jongen van ongeveer 16 jaar. Deze kwam hem tegemoet lopen en zei dat hij zn portemonnee moest afgegeven. De scholier ging daar niet op in en kreeg een stomp in zijn buik. Hij wilde vervolgens wegrennen, maar werd door de overvaller vastgepakt. Deze rukte hem de portemonnee uit zijn handen en verdween in de richting van de Zuidwesthoekweg. In de portemonnee zat een klein geldbedrag en een buskaart. De scholier heeft aangifte gedaan.

Drachten: mishandeling
Woensdag omstreeks 18.00 uur heeft een vechtpartij plaats gevonden in een woning aan De Twee Gebroeders. Een 25-jarige man uit Drachten was met zijn 4-jarig dochtertje op bezoek bij een bekende. Toen het meisje een bijtwond opliep door de huishond ontstond er een vechtpartij tussen de bewoner, een 24-jarige man, en de vader. Ter plaatse trof de politie de vader en zijn dochtertje buiten aan. Op dat moment kwam ook de bewoner er bij. Hij was behoorlijk agressief. Hij werd aangehouden terzake mishandeling. De vader en het kind werden voor medische behandeling naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Stiens: bedrijfsafvalcontrole Jiskefet
Woensdag is een controle gehouden op het bedrijfsafval van 12 bedrijven in Stiens, Oude Leije en Britsum. Drie bedrijven kregen een waarschuwing wegen lichte verontreiniging. Tegen drie andere bedrijven wordt proces-verbaal opgemaakt. Hier werden onder andere restanten purschuim, tectyl, plamuur, kit, olie en smeermiddelen aangetroffen in de bedrijfsafvalcontainers. Bij zes bedrijven was alles in orde. De scheidingsplicht van hout, papier en GFT liet bij een aantal bedrijven te wensen over.

Bolsward: snelkraak
Donderdagochtend omstreeks 03.40 heeft een snelkraak plaats gevonden bij een winkel aan de Dijkstraat. Met een stoeptegel werd een ruit van de toegangsdeur ingegooid. De aangever, een 41-jarige man, woont boven de winkel. Hij hoort enkele harde klappen en kijkt naar buiten. Daar ziet hij iemand voor de winkel staan. Als hij deze aanroept komt er nog een tweede en derde persoon bij, vermoedelijk uit de winkel. Ze lopen weg met een grote doos. Een onderzoek in de omgeving leverde niets op. Op het eerste oog mist de aangever niets.

Rijden onder invloed
Achtereenvolgens tijd en plaats van controle, verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden:

donderdag 00.25 uur, Twibaksdyk Bolsward, 30-jarige bestuurder van een personenauto uit Sneek, 326 ug/l, 2 uren

donderdag 00.35 uur, Middelwyk Drachten, 33-jarige bestuurder van personenauto uit Drachten, 260 ug/l, 1 uur

donderdag 01.30 uur, Bleeklaan Leeuwarden, 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Dokkum, 280 ug/l, 1 uur

donderdag 02.05 uur, Lage Herenweg Marrum, 34-jarige bestuurder van personenauto uit Marrum, 280 ug/l, 1 uur donderdag 02.50 uur, Eeltsjebaes Joure, 44-jarige bestuurder van personenauto uit Joure, 265 ug/l, 1 uur

donderdag 03.00 uur, Oostergrachtswal Leeuwarden, 21-jarige bestuurder van personenauto uit Lekkum, 545 ug/l, 5 uren. Naast een rijverbod wordt tegen elke bestuurder proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed van alcohol.

Bureau Communicatie 058 880 8272