Socialistische Partij

Eternit moet burger schadevergoeding betalen

22-05-2003 * Het bedrijf Eternit uit Goor moet aan een 53-jarige vrouw uit Drenthe een schadevergoeding betalen van 25.000 euro. Dat heeft de kortgedingrechter in Almelo vandaag bepaald. De vrouw lijdt aan longvlieskanker en houdt Eternit daarvoor verantwoordelijk. Het bedrijf gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Het is voor het eerst dat een rechtbank in een asbestzaak een schadeclaim toewijst aan een privé-persoon. Eternit moest al vaker schadevergoeding uitkeren aan ex-werknemers bij wie de ziekte mesothelioom werd vastgesteld.

Eternit leverde in 1971 asbesthoudende golfplaten aan de boerderij van de ouders van de vrouw. Bij het verzagen van de 314 asbestcementplaten is volgens de vrouw asbeststof vrijgekomen waardoor bij haar kanker is ontstaan. De rechter vond dat de onderneming begin jaren zeventig had kunnen en moeten weten welke gevaren er aan de asbestcementplaten kleven. 'We zijn blij dat de rechtbank tot de conclusie komt dat er onrechtmatig is gehandeld', aldus raadsman Bob Ruers.

Volgens de SP-advocaat heeft de uitspraak ver strekkende gevolgen. Hij verwacht dat er in de toekomst meer particulieren een schadeclaim indienen bij producenten van asbestcement. De claim van 25.000 euro is overigens een voorschot. Volgens woordvoerster Tinka de Bruin van het Comité Asbestslachtoffers bedraagt de uiteindelijke claim ten minste 50.000 euro.