Universiteit van AmsterdamUniversiteit van Amsterdam

Wat maakt engagement literair?


donderdag 22 mei 14.00 uur


Promotie Filosofie/Literatuurwetenschap

Richard de Brabander buigt zich over de vraag waarom een schrijver zich moeite getroost zijn maatschappelijke betrokkenheid in een literair werk te verpakken wanneer hij die evengoed, zo niet beter, in een krantenartikel of tijdens een televisie-interview onder de aandacht van het grote publiek kan brengen. In literatuur komt een ethisch-politieke betrokkenheid tot uiting, die niet in een journalistiek verslag of documentaire tot uiting kan komen. Aan de hand van een confrontatie tussen de ideeën van de onlangs overleden schrijver-criticus en filosoof Maurice Blanchot en filosoof Jacques Derrida onderzoekt De Brabander wat engagement literair maakt. Blanchot en Derrida situeren, geheel op eigen wijze, het ethisch-politieke moment in de reflectie van de tekst op zichzelf ( spiegelschrift ). De Brabander houdt de relatie tussen Blanchot en Derrida kritisch tegen het licht, en concludeert dat Derrida tegelijkertijd heel dichtbij en heel veraf van de door hem bewonderde Blanchot staat. Voor Blanchot is schrijven een poging te spreken op het moment dat spreken onmogelijk wordt. De schrijver wil het onzegbare zeggen, maar ziet zijn pogingen daartoe mislukken; schrijven is sterven . Voor Derrida is schrijven overleven. Authenticiteit kan volgens hem niet worden overgebracht zonder bemiddeling van cultuur, engagement is niet mogelijk zonder literaire idioom.

R.A. de Brabander: Engagement in spiegelschrift. Een confrontatie tussen Maurice Blanchot en Jaques Derrida. Promotor is prof. dr. H. de Vries.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.