Gemeente Dordrecht


---

De Buitenkant van Dordrecht, stad in het water

Vincent Brinkhof
fantasie - werkelijkheid - inspiratie

Vanaf 22 mei is in de Grote Kerk in Dordrecht de tentoonstelling `De Buitenkant van Dordrecht, stad in het water' van het Stadsarchief te zien. Foto's prenten en schilderijen tonen Dordrecht als fantasie, als inspiratie en als werkelijkheid. De tentoonstelling is tot en met 31 oktober te bezichtigen.

Er zijn vele manieren om naar Dordrecht te kijken. Bewonderend als een toerist, kritisch als een bewoner of fantasierijk als een kind. Dordrecht was eeuwenlang een inspiratiebron voor bezoekers van de stad, maar ook voor kustenaars. Schilders, tekenaars en fotografen, allemaal keken ze met verschillende ogen naar Dordrecht.

Dordrecht is een echte waterstad. De stad ontstond in de 12e eeuw, toen Friese kolonisten zich op de oeverwallen van de Thuredrith vestigden en van daaruit het uitgestrekte veenmoeras ontgonnen. De Thuredrith was oorspronkelijk niet meer dan een veenstroompje waar schepen vanaf de kant doorgetrokken moeten worden. Thuredrech-Thuredrith-Dordrecht betekent dus letterlijk door-trek. Maar juist die bijzondere ligging aan het water maakte de stad zo aantrekkelijk voor kunstenaars.

De lucht, het licht en de eeuwig veranderende spiegeling van de stad in het wijde water, is het fantasie, werkelijkheid of inspiratie? Feit is in ieder geval dat Dordrecht door de eeuwen heen op verschillende manieren is verbeeld.
Dordrecht als immer bruisende fata morgana in het water, geschilderd in een tijd dat Dordrecht dat al lang niet meer was. Was het fantasie of een herinnering?
Dordrecht, geschilderd in een kitscherige opticaprent, met een enorme hoeveelheid activiteiten op het water; waarheid of fantasie? Dordrecht, met zijn havens, waar ruwe mannen hard aan de arbeid zijn, vastgelegd op zwart-wit foto's; de keiharde werkelijkheid? Maar ook Dordrecht, gevangen in wonderlijke kleuren, schitterende spiegeling in het water; een eeuwige inspiratiebron...

De tentoonstelling van het Stadsarchief Dordrecht is op dinsdag t/m zaterdag van 10.30 - 16.30 uur en op zondag van 12-16 uur gratis te bezichtigen in de Grote Kerk in Dordrecht.