Gemeente Leiden

Persbericht

Archeologische opgravingen bij Warmonderbrug

Publicatiedatum: 20 mei 2003

Woensdag 21 en donderdag 22 mei zal door het bureau Monumenten en Archeologie van de Gemeente Leiden een kleinschalige opgraving worden uitgevoerd op de hoek van de Korte Mare en de Vestwal. Deze opgraving richt zich op de restanten van de 17e eeuwse Marepoort. De aanleiding voor deze opgraving is de geplande vernieuwing van de Warmonderbrug.

De Warmonderbrug zal gedurende de opgraving voor fietsers en voetgangers toegankelijk blijven.

Om schade aan de restanten van het poortgebouw bij sloop en herbouw van de Warmonderbrug te voorkomen, is het noodzakelijk de exacte ligging van de Marepoort vast te stellen. In 2002 was hiervoor al een kleine opgravingsput gegraven. Nu worden aanvullende waarnemingen verricht.

De Marepoort werd in 1665 gebouwd en was een belangrijke stadspoort aan de uitvalsweg en trekvaart richting Haarlem. Deze poort verving een oudere bakstenen poort uit 1627. Het ontwerp van de nieuwe Marepoort werd geleverd door stadsarchitect Willem van der Helm. De toen gehanteerde bestekken zijn nog voorhanden, evenals diverse prenten en fotos zodat de afmetingen en het uiterlijk van de poort zeer goed bekend zijn. De toenmalige brug, waar nu de Warmonderbrug ligt, was uitgevoerd in hout. In 1857 werd deze brug in hout vervangen, in 1892 gevolgd door een ijzeren exemplaar.

Deze pagina is gewijzigd op 20-05-2003