Ministerie van Defensie


---


---

Chinook transporthelikopter verplaatst luchtreinigingsfilter

20-05-2003

Een Chinook transporthelikopter van de Koninklijke luchtmacht verplaatst op donderdag 22 mei een lava-luchtfilter over een afstand van ongeveer 20 kilometer van de haven van Born (Limburg) naar de slibverwerkingsinstallatie van het Zuiveringsschap Limburg in Abdisschenbosch, gemeente Landgraaf (Limburg). De verplaatsing vindt plaats op verzoek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het nieuwe en meer duurzame filter met een hoogte van vijf meter en een gewicht van 4000 kilogram wordt in een net, een zogenoemde sling-load, onder de helikopter gehangen en in de directe omgeving van de slibverwerkingsinstallatie afgezet.

Het Zuiveringschap Limburg zorgt voor een goede kwaliteit van het oppervlaktewater in deze provincie. Daartoe beheert het Zuiveringschap 18 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Limburg.

De Chinook transporthelikopters van de Koninklijke luchtmacht zijn ingedeeld bij het 300 squadron en gestationeerd op de vliegbasis Soesterberg. De primaire taak van de Chinook is het vervoer van personeel en materieel tijdens operaties van de Luchtmobiele Brigade.